Hőszivattyú – fűts olcsón, megújuló energiával

Hőszivattyú – fűts olcsón, megújuló energiávalHőszivattyú – fűts olcsón, megújuló energiával

Tulajdonképpen akár szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, hogy egy olyan korban élünk, amikor a számos választási lehetőség mellett akár úgy is dönthetünk, hogy a megújuló energiát választjuk.

Az ilyen természeti erőforrásokat hasznosító háztartási erőművek egyre inkább elterjednek, mind nagyobb és nagyobb szeletet uralnak a fűtési- és energiapiacon.

Ez több szempontból is üdvös, hiszen amellett, hogy minden egyes ilyen háztartással csökken az összesített károsanyag-kibocsájtás, azt is mutatja, hogy egyre többen kívánnak (legalább részben) függetlenedni a hálózatoktól, szolgáltatóktól.

Mivel az elektromosság már gyakorlatilag minden háztartásban elérhető (kevés elszigetelt példától eltekintve), így felvetődik a kérdés, hogy miért ne használjuk hát fűtésre is a világítás és az eszközeink, gépeink üzemeltetése mellett?

A hőszivattyú rendszer pedig egy kifejezetten kívánatos befektetés lehet, hiszen még a többi fűtési módhoz képest is alacsony a fogyasztása, és nagy a hatékonysága!

Érdekel, hogy hogyan működik, és mi teszi ilyen vonzóvá?

Járj utána velünk!

Először is: hogyan működik egy hőszivattyú?

Ha esetleg még nem hallottál róla, vagy éppen nem találtál érthető, kielégítő magyarázatot a kérdésre, akkor engedd meg, hogy röviden elmagyarázzuk!

Kezdjük magánál az elnevezésnél: miért is nevezzük szivattyúnak?

A klasszikus értelemben egy szivattyú arra jó, hogy vizet (vagy más folyadékot) akár kézi, akár gépi erővel egyik helyről a másikra juttasson.

Na de a hőt hogyan lehet szivattyúzni, mikor nem folyékony, sőt, halmazállapota sincs?

Pedig mindezek ellenére valóban arról van szó, hogy a hőszivattyú hőenergiát csoportosít át egyik helyről a másikba, jelen esetben egy kültéri közegből az otthonodba.

Teszi ezt a hőelvonás segítségével, ugyanis bármi, ami melegebb -273 °C-nál, azaz az abszolút nulla foknál, az tárol magában hőenergiát, és ki is lehet vonni belőle.

Igen, pontosan emiatt működőképes a rendszer akkor is, ha odakint csikorgó fagy van, nem kell tehát amiatt aggódnod, hogy télen fűtés nélkül maradsz.

Miért csoportosíthatjuk az elektromos fűtésekhez (is) a hőszivattyút?

Miért csoportosíthatjuk az elektromos fűtésekhez (is) a hőszivattyút?

Annak ellenére, hogy a hőszivattyú rendszerek megújuló energiát, vagyis valamilyen kinti közeg hőenergiáját hasznosítják, az üzemeltetéséhez még szükség van elektromosságra is.

  • Egyrészt működtetni kell a kompresszort, ami a hőelvonásért felelős alacsony forráspontú gázok sűrítéséért és keringetéséért felel,
  • másrészt a hőleadáshoz szükséges levegő- vagy víz-keringető rendszer is igényel energiát, különben nem valósulhatna meg az otthonodban a fűtés.

Vagyis a hőszivattyú nem önellátó, illetve nem önfenntartó, külső energiaforrást igényel, amit fedezhetsz hálózati áramról, vagy akár kombinálhatod napelemes rendszerrel is.

Emiatt azonban nem feltétlenül kell aggódnod, ugyanis a hőszivattyúk nem fogyasztanak olyan sokat, mintha minden helyiségedet külön-külön például elektromos konvektorral fűtenéd, másrészt elérhetőek bizonyos kedvezményes tarifák is, de erről majd később.

Összességében tehát lényegesen jobban jöhetsz ki a komplett ingatlanod fűtésével, ha hőszivattyút üzemeltetsz.

Milyen fajta hőszivattyúk léteznek?

Milyen fajta hőszivattyúk léteznek?

A hőszivattyú rendszerek aszerint csoportosíthatóak, hogy milyen közegből vonnak el hőenergiát, és milyennek adják azt tovább.

Ennek megfelelően megkülönböztethetünk

  • levegő-levegő hőszivattyút: tulajdonképpen ez a jól ismert klímaberendezés, amely, ha több funkciós, a hűtés mellett fűteni is tud;
  • levegő-víz hőszivattyút: a legelterjedtebb forma, a kültéri levegő hőjét elvonva fűtővizet melegít, padlófűtéshez és radiátoroshoz is használható a teljesítményétől függően;
  • víz-víz hőszivattyút: ezek a rendszerek egy fúrt kúton keresztül a talajvízből vonnak el hőenergiát, és a fűtésrendszered vizét melegítik;
  • talaj-víz hőszivattyút: ezek lehetnek talajkollektoros vagy talajszondás rendszerek, és szintén vízmelegítésre alkalmasak.

Ez utóbbiról kicsit bővebben még annyit, hogy a talajkollektoros verzió a föld legfelső rétegéből gyűjt hőenergiát 1-2 méret mélységből, nagyobb területen, míg a talajszondás változathoz igen mély, 100-200 méteres mélységbe kell lefúrni, ahol a geotermikus hőt vonja ki a rendszer.

Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy azok a hőszivattyúk, melyekhez fúrás szükséges, engedélykötelesek, és lényegesen magasabb a kivitelezési költségük.

Hányféleképpen hasznosítható egy hőszivattyú rendszer?

Hányféleképpen hasznosítható egy hőszivattyú rendszer?

Mint azt láthattad, a hőszivattyú rendszerek túlnyomórészt vízmelegítésre alkalmasak, azaz első sorban a központi fűtésrendszered vizének melegítésére.

Teljesítménytől függően alkalmazhatjuk őket padló- és radiátorfűtésre is, bár a padlófűtéses megoldás elterjedtebb, mivel az alacsonyabb hőmérsékletű vizet igényel, és így nincs szükség akkora energiafelhasználásra.

Ettől függetlenül egy erősebb készülék segítségével, radiátorokkal is ugyanúgy fűthetünk, mintha cirkófűtésünk lenne.

Vannak aztán olyan változatok is, melyekkel akár a használati melegvizünket is előállíthatjuk, így nincs szükség többé átfolyós vízmelegítőre vagy bojlerre sem.

Sőt, ha valaki igazán szeretne kihasználni egy nagyobb teljesítményű hőszivattyú rendszert, akkor a medence vizének fűtése is kivitelezhető!

Azonban ahhoz, hogy mindez tényleg működőképes legyen, egyvalami esszenciálisan szükséges: az alapos és körültekintő felmérés és tervezés!

Ha nincs a rendszer az egyéni igényeidhez igazítva, akkor képtelen lesz ellátni a feladatát, és csak ráfizetés lesz az egész.

Az üzemeltetés költségei

Az üzemeltetés költségei

Ahogy ígértük, nem megyünk el szó nélkül a hőszivattyú üzemeltetésének lehetőségei, költségei mellett sem, elvégre ez is egy olyan kérdés, ami meghatározó lehet Számodra.

Igen, mint arról már szó volt, a hőszivattyú elektromosságot igényel, különben nem működik, nem képe önfenntartásra.

Viszont ami lényeges, és kifejezetten kedvező lehet a döntéshozatalban, az az áramszolgáltatóktól igényelhető H tarifa, mely kimondottan hőszivattyúkra és más megújuló energiás rendszerekre lett kitalálva!

Ez egy kedvezményes, időszakosan elérhető áramtarifa, amihez külön mérőóra tartozik, és csak a hőszivattyú köthető rá.

Viszont az igénylésével lényegesen csökkenthető a rendszer üzemeltetési költsége, és az évnek abban a szakaszában, amíg elérhető, így jelentősen csökken a fűtési költség.

Ami pedig ennél is kedvezőbb, az a napelemes rendszerrel való kombinálás, hiszen ilyenkor ténylegesen megközelíted az önfenntartóságot azzal, hogy a hőszivattyú üzemeltetéséhez használt energiát is Te állítod elő.

A hőszivattyú rendszer megéri a befektetést!

Ha mindezek után Te is elgondolkodtál rajta, hogy érdemes-e befektetni egy hőszivattyú rendszerbe, és a jövőben alacsony költségek mellett, megújuló energiával fűteni az otthonodat, hát csak egyetérteni tudunk.

Egyáltalán nem véletlen, hogy ez az egyik legnépszerűbb háztartási kiserőmű-fajta, és egyre többen döntenek a kiépíttetése mellett.

De ha egyszerűen csak valamilyen egyszerűbb, más típusú elektromos fűtésre vágysz, az is teljességgel érthető, és jó helyen is jársz nálunk!

Ha kitöltöd és elküldöd ajánlatkérő adatlapunkat, akkor a lakóhelyed szerint területileg illetékes partnerünk Veled is felveszi a kapcsolatot, és elmondhatod neki az elképzeléseidet!

Lépj hát egy nagyot a tisztább, hatékonyabb fűtés felé, és válts elektromosra!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Tudni szeretnéd, hogy hőszivattyúval vagy klímával lenne-e érdemes fűteni? A válasz megadása nem is olyan magától értetődő, de mi igyekszünk segítséget nyújtani a számodra!

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú – De mikor térül meg?

A hőszivattyú egy kiváló befektetés, ami mostanra annyira nyilvánvaló, hogy talán beszélni is kár róla. De mennyi a megtérülési ideje ennek a beruházásnak?

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Egy hőszivattyú rendszer kiépítése, telepítése és beüzemelése, lássuk be, nem kevés költséggel jár. De vajon mi mindennel kell számolnod, ha ilyen irányú terveid vannak?

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

Az újépítésű ingatlanokra vonatkozó szabályok 2024-től megkövetelik a BB besorolást és a megújuló energia használatát. Hőszivattyú rendszerrel mindez gyerekjáték lesz!

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Sokakban, így Benned is felmerülhet a kérdés: vajon egy gázkazán lenne jobb döntés, vagy egy hőszivattyú rendszer? Ennek a témának járunk most utána kicsit alaposabban!

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Hőszivattyú fűtés – környezettudatos és költséghatékony megoldás a hideg napokra!

Ne bajlódj a magas gázszámlákkal és drága szerelőkkel! Válassz egy előnyös és komfortos fűtésrendszert, ami még az ökológiai lábnyomodnak is jót tesz! A megoldás hőszivattyú fűtés!

Hőszivattyú fűtés

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

Szeretnéd kihasználni a házad alatt csörgedező talajvizekben rejlő lehetőségeket? A víz-víz hőszivattyú rendszerrel a vízben rejlő energiákkal befűtheted az otthonodat! Tudj meg róla többet!

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Ha szeretnél egy praktikus és gazdaságos fűtési rendszert az otthonodba, akkor a levegő-víz hőszivattyút Neked találták ki! Olvasd el bejegyzésünket és ismerd meg ezt a kivételes lehetőséget!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Kényelem és környezetvédelem kéz a kézben: ez a hőszivattyús padlófűtés! További jó hír, hogy nem csak a környezetet, hanem a pénztárcád is védi ez az innovatív megoldás.

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Hőszivattyú kazán

Nehéz eldönteni, hogy a hagyományos gázkazánnal, vagy inkább az újabb, még kevésbé elterjedt hőszivattyúval fűts? Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami megkönnyítheti a választást!

Hőszivattyú kazán

Hőszivattyús bojler

A hőszivattyú az egyik legtakarékosabb módja a fűtéshez szükséges hőenergia előállításának. Egy hőszivattyús bojlerrel ráadásul még a melegvíz-ellátást is hatékonyan megoldhatod!

Hőszivattyús bojler

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Valószínűleg Téged is foglalkoztat a kérdés: mi mindentől függhet egy hőszivattyú rendszer ára? A felvetés összetett, de igyekszünk mindenre kiterjedő választ adni!

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?

Vajon milyen fűtésrendszerrel lehet a leghatékonyabban kihasználni a hőszivattyúk adta lehetőségeket? Jó lesz a régi, vagy újra lesz szükség? Most megtudhatod a választ!

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?