Hozd ki a legtöbbet az elektromos fűtésből: igényelj napelemre támogatást!

Hozd ki a legtöbbet az elektromos fűtésből: igényelj napelemre támogatást!

Az elektromos fűtés már önmagában is nagyszerű alternatíva: a helyszínen nem bocsát ki semmilyen káros anyagot, megbízható, precíz, és a gázalapú fűtéshez képest alacsonyak a beszerelési és karbantartási költségei.

Sokan azonban még mindig ódzkodnak attól, hogy átváltsanak erre a korszerű módszerre, mivel úgy gondolják, hogy a villanyfűtés havi költsége jóval magasabb lenne a gázfűtésénél.

A valóságban azonban ez közel sem mindig van így – egyrészt sok esetben (pl. kisebb, jól szigetelt lakásoknál) nem számottevő a különbség, másrészt pedig a lehető legjobb módszer a rezsicsökkentésre csak elektromos eszközökkel valósítható meg.

Ez a módszer nem más, mint a villanyfűtés kombinálása napelem rendszerrel.

Bár a napelem kezdeti költségei meglehetősen magasak, szerencsére több lehetőség is létezik, melyek segítségével kedvezményesen juthatunk hozzá egy ilyen rendszerhez.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit ezekről a támogatásokról tudni érdemes!

Miért éri meg napelemmel kombinálni az elektromos fűtést?

Miért éri meg napelemmel kombinálni az elektromos fűtést?

Azt talán már Te is tudod, hogyan működnek a napelemek.

A tetőre vagy talajra szerelt panelek egyenáramot termelnek a napsugarak felhasználásával, amit aztán az inverter átalakít a háztartásunk számára hasznos váltakozó árammá.

Ez azt jelenti, hogy egy saját, megfelelő teljesítményű napelem rendszerrel akár az otthonunk teljes áramellátását is fedezhetjük, beleértve az olyan elektromos eszközöket, mint a fűtőpanel, az infrafűtés, a padlófűtés, vagy akár a hőszivattyú.

Így nem szorulunk kizárólag a hálózati áramra, és hosszú távon rengeteget spórolhatunk a rezsiköltségen.

Az elektromos fűtés beüzemelésére eleve kevesebbet kell költenünk más verziókhoz képest, egy napelem rendszer ára pedig legfeljebb 8-10 év alatt megtérül – ha azonban a kivitelezéséhez igénybe veszünk valamilyen támogatást, ez még hamarabb be fog következni, az áramtermelés pedig ezután sem áll le.

Napelemre támogatás, akár 100%-osan (A PÁLYÁZAT LEZÁRULT)

Napelemre támogatás, akár 100%-osan

Korábban több pályázat is kiírásra került a lakosság számára azzal a céllal, hogy minél több családi ház energiaellátása és fűtésrendszere újulhasson meg Magyarországon.

Ezek közül az egyik az RRF- 6.2.1 kódszámú pályázat, melyet a következő néven lehet megtalálni: „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”.

Ezt a vissza nem térítendő támogatást egyrészt csupán a tetőre szerelt napelem rendszer kivitelezésére, másrészt pedig a hőszivattyús fűtésrendszer beszerelésével, energiatároló beépítésével és nyílászáró-cserével egybekötött napelem-telepítésre lehetett igénybe venni.

Az előbbi esetben az igényelhető összeg bruttó 2,9 millió forintig terjed, az utóbbinál pedig akár bruttó 11,3 millió forint volt.

A támogatás elnyeréséhez azonban számos feltételnek kellett megfelelni, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy a háztartásban élő kereső személyek egy főre jutó éves jövedelme nem lehet több 4,85 millió forintnál.

A pályázat továbbá csak szakaszokban volt elérhető, ezért annak, aki ettől eltérő időpontban szeretné korszerűsíteni otthona energiaellátását, más opció lehet a befutó.

Spórold meg a költségek felét az Otthonfelújítási támogatással! (A PÁLYÁZAT LEZÁRULT)

Spórold meg a költségek felét az Otthonfelújítási támogatással!

Jól járhat az, aki 2022-ben keres napelemre támogatást – idén ugyanis még elérhető az Otthonfelújítási program, ami számos egyéb munkálat mellett akár fűtésrendszer korszerűsítésére és napelem rendszer kivitelezésére is elnyerhető.

A támogatás maximális összege 3 millió forint, ami a teljes költségnek legfeljebb az 50%-át fedheti le – a napelemek árának megtérülési idejét nézve azonban már ez is nagyon sokat jelent.

Természetesen itt is vannak bizonyos feltételek, amiknek meg kell felelni a pénzösszeg elnyeréséhez: aki igénybe szeretné venni a támogatást, annak legalább egy 25 év alatti gyermekkel és egy év társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, valamint nem lehet köztartozása.

Arra is oda kell figyelni, hogy sikeres pályázás esetén a költségek legfeljebb 50%-a csak utólag kerül kiutalásra, tehát a projektet első körben magunknak kell finanszírozni.

A jelen állás szerint az Otthonfelújítási támogatásra csak 2022 végéig lehet igénylést benyújtani, ezért aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel, annak érdemes minél hamarabb belevágni a korszerűsítésbe.

(Az Otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-én lezárult, és egyelőre nincs hír a folytatásról, újbóli elindításról!)

Inkább hitelben gondolkozol? Arra is van megoldás! (JELENLEG NEM ELÉRHETŐ!)

Aki a már meglévő otthona fűtésrendszerének korszerűsítése helyett inkább egy új építésű lakásba költözne, és ehhez lenne szüksége támogatásra, annak is van egy jó hírünk.

A Zöld Otthon Program keretein belül lehetőség van arra, hogy kedvező, fix kamatozású hitelre lakóházat építsünk, vagy újonnan épített lakást vásároljunk.

A legfontosabb feltétel itt az, hogy az ingatlan legalább BB energetikai besorolással rendelkezzen, valamint energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év legyen.

A BB (vagyis a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő) besoroláshoz az is hozzátartozik, hogy a felhasznált energia legalább 25%-a megújuló forrásokból kell, hogy származzon – remek alkalom lehet tehát ez arra, hogy otthonodban napelem rendszerrel kombinált elektromos fűtésrendszert alakíts ki.

A 2,5%-os fix kamat nagyon kedvező, de ehhez többek között az is szükséges, hogy az utolsó folyósítástól számítva legalább 10 évig életvitelszerűen ott lakjon a tulajdonos.

(Az MNB által biztosított támogatási keret kimerülése miatt a bankok, hitelintézetek jelenleg nem fogadnak a Zöld Otthon Program kapcsán benyújtott hitelkérelmeket.

A Magyar Nemzeti Bank szándékában áll újabb lehetőségeket biztosítani az otthonukat fejleszteni kívánók számára, ám pillanatnyilag nem elérhető semmilyen állami támogatású hitel.)

Mi lesz a helyzet a napelemekkel 2023-tól?

A 2022. októberében bejelentett napelem-stop egyaránt érzékenyen érintette mind a napelem rendszert tervezőket, mind az ezzel foglalkozó cégeket.

A magyarországi elektromos hálózat telítettsége és korszerűtlensége miatt az államvezetés ideiglenesen leállította a hálózatra visszatápláló rendszerek engedélyeztetését október 31-ével, és csak olyan PV rendszerre lehet engedélyt kérelmezni, ami kizárólag saját felhasználásra termel.

Egyszersmind a szaldó elszámolás végét is meghirdették: minden tulajdonos az üzembe helyezést követő 10. év végéig jogosult rá, de legkésőbb 2033. végéig.

Vagyis akik 2014-ben vagy előtte telepíttettek, azok 2024-től már kénytelenek lesznek áttérni az új, bruttó elszámolásra.

Még így is megérheti a jövőben napelem rendszerben gondolkodni?

Minden megtakarított kilowattóra számít!

Akárhogy nézzük, napelemekkel csökkenteni az elektromos fűtési költségeket egy előnyös választás lehet.

Egy olyan kiserőmű, ami nem táplál vissza, sőt, még akkumulátorokkal is fel van szerelve, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy csak annyi szolgáltatói energiát kelljen vételezned, amennyit feltétlenül muszáj.

Így lassanként ugyan, de ugyanúgy megtérül a napelemekbe fektetett pénzösszeg, Te pedig zavartalanul használhatod jórészt költségmentesen az elektromos fűtésedet.

Fél napi fűtésköltség is sokat számít, márpedig ha ennyit meg lehet spórolni, akkor érdemes is!

Megéri várni a napelem-stop feloldására?

Habár a 2022. októberében hatályba léptetett csatlakozási korlátozás legkínzóbb eleme a bizonytalanság, hiszen nem helyeztek kilátásba semmilyen érvényességi határidőt, azért nincs minden veszve.

2023. elején ugyanis már érkeztek is a hírek arról, hogy

  • egyrészt mennyi időnként kell legkésőbb felülvizsgálni a korlátozás indokoltságát,
  • másrészt mi lesz a protokoll a tilalom feloldására.

Vagyis máris sokkal többet tudunk, mint akár 2022. végén, és ha nem is túl sok, de van esély arra, hogy akár a közeljövőben Te is tovább tudj lépni napelemes ügyben!

A vizsgálatok regionálisan folynak már most is, és ha az elektromos hálózat állapota, befogadóképessége a továbbiakban nem indokolja a korlátozást, akkor az üzemeltető jelzi az állami szervnek, és megindulhat a feloldás.

Mindezt legkésőbb 6 havonta el kell végezni, és ha minden igaz, az első ellenőrzések már le is zajlottak.

Éppen ezért javasoljuk, hogy még most, időben kérj árajánlatot, hogy már kész tervekkel várhasd a stop végét!

Itt az idő, hogy a Te fűtésrendszered is korszerűbbé váljon!

Itt az idő, hogy a Te fűtésrendszered is korszerűbbé váljon!

Hamarosan életbe lép az a rendelet, ami szerint az újonnan épített lakások már csak akkor vehetők igénybe, ha BB besorolással rendelkeznek – ehhez pedig a megújuló energiaforrások is hozzátartoznak.

Ebből a rendeletből, és a mostanában elindult támogatások részleteiből is egyre inkább látható, hogy a jövő a fenntartható megoldásoké.

Érdemes tehát minél hamarabb a korszerűsítés mellett dönteni, és ehhez igénybe venni valamilyen támogatást, ha módunk van rá.

Az elektromos fűtés és a napelem rendszer kombinációjával nemcsak anyagilag járunk jól hosszú távon, hanem az otthonunk sokkal értékesebb, tisztább és környezettudatosabb is lesz, mintha más megoldást választanánk.

Ha Te is szeretnéd a lakásodat elektromos fűtésrendszerrel korszerűsíteni, akkor ne várj tovább: töltsd ki az adatlapunkat még ma, hogy a helyileg illetékes partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Napelemre támogatás

Az elektromos fűtés akkor a leggazdaságosabb, ha azt napelem rendszerrel kombinálod. Nézzük meg, milyen támogatások segíthetnek abban, hogy ez minél hamarabb megvalósulhasson!

Napelemre támogatás

Napelem árak

Napelemekkel termelnéd meg az áramot a háztartásod fűtésrendszeréhez? Ez mindenképpen jó befektetés, ami idővel megtérül. De vajon milyen kezdeti költségekre kell számítani?

Napelem árak

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer

Szeretnéd korszerűsíteni az otthonod energiaellátását? A napelem rendszer és az elektromos fűtésrendszer összehangolásával költséghatékonyan biztosíthatod az ideális otthoni hőmérsékletet!

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer