A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Az otthonod hatékony, és mindenekelőtt költséghatékony fűtése nagyon fontos szempont, éppen ezért minden eshetőséget, lehetőséget célszerű számba venni.

Vannak régi, bevált fűtésmódok, melyekkel hosszú évtizedek, sőt, évszázadok óta melegítik az emberek a hajlékukat, és vannak modern, korszerű módszerek is, melyek teljesen más irányból közelítik meg a problémát.

Természetesen nem mindegy, mik a lehetőségeid, körülményeid, illetve mekkora a büdzséd, amit a fejlesztésre szánnál, éppen ezért szeretnénk most segíteni a válasz megtalálásában!

Melyik lenne számodra jobb választás: egy korszerű gázkazán, vagy egy hőszivattyú rendszer?

Mindkettő népszerű, és járható utat jelent, azonban bizonyos szempontok talán még eszedbe sem jutottak, és sokat segíthetnek a mérlegelésben.

Hasonlítsuk hát most össze a két fűtést, és a végére talán Te is elhatározásra jutsz!

Mi az alapvető működésbeli különbség a kettő között?

Mi az alapvető működésbeli különbség a kettő között?

Összességében kijelenthetjük, hogy minden fűtési módszernek egy közös célja van: felmelegíteni az adott helyiséget, ingatlant a hideg időszakban.

Sajnos itt, Magyarországon abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy ugyan a nyarak nagyon melegek, az év nagyobbik részében szükség van fűtésre, hiszen előfordulhatnak tartósan nagyon hideg időszakok.

Mivel 7-8 hónapig rá vagyunk szorulva a fűtésre, értelemszerű, hogy igyekszünk költséghatékony megoldást találni rá, azonban a semmiből nem lesz valami.

A hőenergia előállításához valamilyen energiahordozóra, más energia felhasználására van szükség, és a két fűtésrendszer esetében ez más és más.

  • A gázkazán fűtőanyag, vagyis földgáz elégetésével állítja elő a meleget (némi elektromosságot is fogyasztva),
  • míg a hőszivattyú csak elektromosan működve, környezeti hőenergiát, tehát megújuló energiát hasznosít.

Mindkettőt lehet hatékonyan és gazdaságosan üzemeltetni, ám nem mindegy hogyan, és milyen veszélyekkel, következményekkel!

A gázkazán működtetésének többféle ára is van

A gázkazán működtetésének többféle ára is van

Maga az energiahordozó, azaz a vezetékes földgáz sem olcsó, különösen akkor, ha sokra van belőle szükség.

Egy régebbi gázkazán ugyanannak a hőfoknak az eléréséhez akár a többszörösét is elfogyaszthatja, mint egy új, modern, felsőkategóriás készülék, amit csak kevesebben engedhetnek meg maguknak.

Tehát ha hatékonyságra törekszel, akkor mindenképpen a zsebedbe kell nyúlnod, különben rosszul járhatsz.

Az elavult készülékek esetén aztán ott van a karbantartási, javítási költség is, ami a kor előrehaladtával csak egyre több lesz, ahogy a szerkezet elemei sorra mondják fel a szolgálatot.

A végén ott fogsz tartani, hogy annyit ráköltöttél, mintha vettél volna egy újat.

Emellett a károsanyag-kibocsájtás is fontos tényező: minél kevésbé hatékony a működés, annál több káros és mérgező égéstermék keletkezik, ami aztán a légkörbe jut a kivezető kürtőn át.

És akkor a szén-monoxid visszaszivárgásának kockázatát már ne is említsük…

A hőszivattyú rendszer megbízható és környezetkímélő

A hőszivattyú rendszer megbízható és környezetkímélő

Egy hőszivattyúval működtetett fűtésrendszer, ahogy említettük, megújuló energiát hasznosít, nem fosszilis energiahordozót, mint a földgáz.

Persze a működéshez áramra van szükség, amit fedezhetünk akár hálózati elektromosságból, akár szintén megújuló forrásból, például napelemekből.

A lényeg azonban az, hogy egy hőszivattyú a működése során nem bocsájt ki semmilyen káros anyagot, égésterméket, lévén nem történik égés.

A gázból, szénből, fából vagy más anyagból felszabaduló hő helyett ezek a készülékek hőcserével melegítik fel a fűtésrendszerben keringő vizet, vagy a használati melegvizet, ha arra is képes a rendszerünk.

Cserébe viszont legalább akkora, ha nem nagyobb befektetést igényel, mint egy csúcskategóriás kazán, vagyis milliós nagyságrendről beszélünk, főleg a telepítéssel, beüzemeléssel együtt.

Van azonban egy olyan tulajdonsága, ami a gázkazánoknak nincs: a megspórolt fűtésköltségeken keresztül az évek alatt egy hőszivattyú képes visszahozni az árát!

Nem mindegy, hogyan és mit szeretnénk fűteni!

Amikor oda kerül a sor, hogy dönteni kell gázkazán és hőszivattyú rendszer között, mindenképpen figyelembe kell venni, milyen jellegű és mekkora ingatlant szeretnél fűteni.

Egy családi házhoz ugyanis mindkettő elképzelhető, míg egy panellakás esetén értelemszerűen nem, tekintve a körülményeket és a helyigényt.

Ott van aztán a működtetni kívánt fűtésrendszer kérdése is:

  • míg gázkazánnal padlófűtést és radiátoros fűtést is lehet üzemeltetni,
  • addig a hőszivattyúhoz az alacsonyabb vízhőfok miatt inkább a padlófűtés az ideális.

Persze ez nem zárja ki, hogy radiátorokat lehessen használni az utóbbival, azonban jelentősen nagyobb teljesítmény szükséges hozzá.

A hőszivattyú rendszer olcsóbban üzemeltethető?

A hőszivattyú rendszer olcsóbban üzemeltethető?

A vezetékes gázról és az áramról is tudjuk, hogy akármilyen szabályozás, árcsökkentés van éppen aktuálisan érvényben, azért nem olcsó energiahordozók.

Vagyis mind a gázkazán, mind pedig a hőszivattyú rendszer esetén fel kell készülni arra, hogy lesznek üzemeltetési költségei is a beruházott összegen túl (amennyiben a hőszivattyút nem saját energiaforrásból, például napelemes rendszerről működtetjük).

Azonban egyáltalán nem mindegy, mekkora rezsiköltségre számítsunk a beüzemelést követően, hiszen ahogy az elején már leszögeztük, a legtöbbünk igyekszik a lehető legolcsóbban kijönni.

Itt muszáj megemlíteni a hőszivattyúk nagy előnyét, a H tarifát, ami a legtöbb áramszolgáltatónál igényelhető, és ami kifejezetten a megújuló energiát hasznosító eszközök, rendszerek üzemeltetésére lett bevezetve kedvezményes tarifaként.

Ez ugyan időszakosan érhető csak el (a fűtési hónapokban), viszont a segítségével jelentősen kedvezőbb áron használhatjuk, mintha egyszerű hálózati áramot fogyasztanánk.

Hozd meg a számodra legjobb döntést!

Általánosságban is jó tanács, nem csak jelen cikkünk vonatkozásában, hogy mielőtt hosszú távú döntést hozol, mindenképpen mérlegelj!

  • Mennyi az, amit szeretnél ráfordítani, és szeretnéd-e, hogy a befektetett összeg megtérüljön?
  • Mennyi hely áll a rendelkezésedre, van-e lehetőséged arra, amit elterveztél?
  • Több célra is szeretnéd a leendő készüléket használni a fűtésen kívül, például vízmelegítésre is?
  • Megfelel-e a házad, lakásod jelenlegi fűtésrendszere, vagy szükséges előtte korszerűsíteni, átalakítani?

Ha úgy látod, hogy a legtöbb érv a hőszivattyú mellett szól, akkor van egy jó hírünk: nálunk a lehető legjobb helyen jársz!

Partnercégeink egytől-egyig kiválóak eme szakterületen, a felméréstől a tervezésen és a kivitelezésen keresztül egészen a beüzemelésig számíthatsz rájuk, Neked csak annyi a dolgod, hogy kitöltöd az árajánlatkérő adatlapot, és várod, hogy a területileg illetékes partnerünk kapcsolatba lépjen Veled a további részletekkel!

Tedd meg ma az első lépést, és gondolj a jövőbeli olcsó és fenntartható fűtésedre!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Tudni szeretnéd, hogy hőszivattyúval vagy klímával lenne-e érdemes fűteni? A válasz megadása nem is olyan magától értetődő, de mi igyekszünk segítséget nyújtani a számodra!

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú – De mikor térül meg?

A hőszivattyú egy kiváló befektetés, ami mostanra annyira nyilvánvaló, hogy talán beszélni is kár róla. De mennyi a megtérülési ideje ennek a beruházásnak?

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Egy hőszivattyú rendszer kiépítése, telepítése és beüzemelése, lássuk be, nem kevés költséggel jár. De vajon mi mindennel kell számolnod, ha ilyen irányú terveid vannak?

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

Az újépítésű ingatlanokra vonatkozó szabályok 2024-től megkövetelik a BB besorolást és a megújuló energia használatát. Hőszivattyú rendszerrel mindez gyerekjáték lesz!

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Sokakban, így Benned is felmerülhet a kérdés: vajon egy gázkazán lenne jobb döntés, vagy egy hőszivattyú rendszer? Ennek a témának járunk most utána kicsit alaposabban!

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Hőszivattyú fűtés – környezettudatos és költséghatékony megoldás a hideg napokra!

Ne bajlódj a magas gázszámlákkal és drága szerelőkkel! Válassz egy előnyös és komfortos fűtésrendszert, ami még az ökológiai lábnyomodnak is jót tesz! A megoldás hőszivattyú fűtés!

Hőszivattyú fűtés

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

Szeretnéd kihasználni a házad alatt csörgedező talajvizekben rejlő lehetőségeket? A víz-víz hőszivattyú rendszerrel a vízben rejlő energiákkal befűtheted az otthonodat! Tudj meg róla többet!

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Ha szeretnél egy praktikus és gazdaságos fűtési rendszert az otthonodba, akkor a levegő-víz hőszivattyút Neked találták ki! Olvasd el bejegyzésünket és ismerd meg ezt a kivételes lehetőséget!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Kényelem és környezetvédelem kéz a kézben: ez a hőszivattyús padlófűtés! További jó hír, hogy nem csak a környezetet, hanem a pénztárcád is védi ez az innovatív megoldás.

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Hőszivattyú kazán

Nehéz eldönteni, hogy a hagyományos gázkazánnal, vagy inkább az újabb, még kevésbé elterjedt hőszivattyúval fűts? Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami megkönnyítheti a választást!

Hőszivattyú kazán

Hőszivattyús bojler

A hőszivattyú az egyik legtakarékosabb módja a fűtéshez szükséges hőenergia előállításának. Egy hőszivattyús bojlerrel ráadásul még a melegvíz-ellátást is hatékonyan megoldhatod!

Hőszivattyús bojler

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Valószínűleg Téged is foglalkoztat a kérdés: mi mindentől függhet egy hőszivattyú rendszer ára? A felvetés összetett, de igyekszünk mindenre kiterjedő választ adni!

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?

Vajon milyen fűtésrendszerrel lehet a leghatékonyabban kihasználni a hőszivattyúk adta lehetőségeket? Jó lesz a régi, vagy újra lesz szükség? Most megtudhatod a választ!

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?