Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?

Amikor hőszivattyú rendszerre való átálláson gondolkodsz, valószínűleg Benned is felmerül majd a kérdés: milyen típusú fűtésrendszert lehet üzemeltetni majd róla?

Megfelelő lesz a jelenleg meglévő, vagy erre is külön számolni kell majd, ha lehetséges egyáltalán adott körülmények között?

Ez a fajta tépelődés teljesen megérthető, hiszen egy hőszivattyús fűtés (típusától függően is) egy komoly befektetés, és a legkevésbé sem mindegy, hogy még rá kell-e áldoznod egy hasonló méretű összeget a fűtésrendszered átalakíttatására, avagy sem.

Éppen ezért igyekszünk most összefoglalni, hogy milyen fűtésrendszerrel lehet ideálisan alkalmazni a hőszivattyúkat, milyen alternatív lehetőségek vannak, és milyen esetben érdemes inkább az átalakításokat elvégeztetni elsőként, és csak utána beruházni hőszivattyúba!

Remélhetőleg minden felmerülő kérdésedre megkapod a választ, és utána sokkal magabiztosabban hozod meg a döntést, hogy belevágsz a projektbe!

Haladjunk hát sorban, nézzünk mindent a legelejéről.

Milyen központi fűtési rendszer van nálad?

Milyen központi fűtési rendszer van nálad?

A központi fűtésrendszer lényege, ahogyan a neve is mutatja, hogy nem több, különálló készülék melegíti fel az otthonod különböző helyiségeit, hanem egy centrális berendezés.

Itt történik rendszerint a rendszerben keringő víz felmelegítése, amit egy szivattyú (vagy a gravitáció) keringet, és a hőleadók segítségével felmelegszik a belső légtér.

Maga a rendszer lehet

  • radiátoros fűtésrendszer,
  • padlófűtés,
  • falfűtés,
  • vagy akár plafonfűtés is.

Az első esetben a szobákban elhelyezett radiátorok adják le a felületükkel a felmelegített víz hőjét, az utóbbi háromban pedig rendszerint valamilyen burkolat alatti csőhálózat végzi ugyanezt a feladatot.

Hagyományosan a központi fűtés legfőbb eleme a gázkazán, ahol a vezetékes földgáz elégetésével melegszik fel a fűtővíz, ám ma már számos egyéb módszer is létezik a fatüzeléstől kezdve a pellet-kazánon át az elgázosító rendszerig.

Ami összeköti őket, az az, hogy valamilyen tüzelőanyag elégetésével keletkezik a hőenergia, amit aztán a keringő víz eljuttat mindenhová.

Mi a lényegi különbség egy kazán és egy hőszivattyú között?

Mi a lényegi különbség egy kazán és egy hőszivattyú között?

A legfőbb különbség a két központi fűtés között az, hogy amíg az egyiknél égés szabadítja fel a hőenergiát, addig a másik hőelvonással nyeri azt valamilyen közegből, és adja át azt a fűtővíznek.

Plusz tényező, hogy egy gázkazán működtetéséhez áramra és gázra is szükség van, ezzel szemben a hőszivattyúk tisztán villannyal működnek.

Persze, fel lehet hozni példaként az elektromos kazánokat, amik nem égetéssel melegítenek, de az energiaforrás ezek esetében elektromos áram, viszont abból nagyon is sok.

Egy hőszivattyú rendszer villamosság-igénye a töredéke egy elektromos kazánénak, és sokkal jobb arányban használja fel a felvett energiát a hőleadáshoz.

Viszont az alacsonyabb energia-felvétel és a vízmelegítés módja mással is jár, nevezetesen azzal, hogy a rendszerben keringő víz hőfoka is alacsonyabb.

Mi ennek a jelentősége?

Máris elmondjuk!

Alacsonyabb vízhőfokkal praktikusabb a padlófűtés!

Alacsonyabb vízhőfokkal praktikusabb a padlófűtés!

Amíg egy gázkazán, vagy bármilyen más eszköz, ami égéssel állít elő hőt, jellemzően magasabb hőfokra fűti fel a vizet, beállítástól függően 70-80 °C-ra is.

Ezzel szemben a hőszivattyúk ennél alacsonyabb, 50-60 °C körüli hőmérsékletnél magasabbat nemigen produkálnak.

Mit eredményez ez?

Legfőképpen azt, hogy radiátorokkal sokkal kevésbé hatékony a hőszivattyús fűtés, bár nem lehetetlen.

Ettől függetlenül érvényes az, hogy a padlófűtés mondható leginkább ideálisnak ilyen rendszerhez, hiszen azt eleve alacsonyabb hőfokkal szokás üzemeltetni.

Így a meleg padlóból felszálló hő komfortosabb érzetet ad, és ha mindezt födémszigeteléssel is kombináljuk a külső hőszigetelésen túl, akkor lesz csak igazán eredményes és gazdaságos a fűtés.

A járólapok vagy parketta alatt lefektetett kis átmérőjű csőrendszer kitűnően képes még alacsonyabb vízhőfok mellett is fenntartani a szobák kellemes belső hőmérsékletét.

További lehetőségek is vannak

A padlófűtés mellett járható lehetőségeket jelent még a fal- és mennyezetfűtés is, hiszen nagyon hasonló elven működnek.

Mindkét esetben csőrendszer hálózza be az adott felületet, ami a burkolat vagy vakolat alá van rejtve.

Mindegyik más hőérzetet ad, ezt mindenképpen hozzá kell fűzni a dologhoz, nem árt alaposabban tájékozódni a témában, mielőtt úgy döntesz, hogy valamelyik mellett leteszed a voksodat.

Azonban az esetleg ezek mellett szólhat, hogy egy meglévő házat talán kisebb macerával jár ilyen fűtéssel ellátni, hiszen elrejthetőek gipszkarton vagy álmennyezet mögé is.

Ellenben ha padlófűtést szeretnél, az minden esetben a munkaterület kiürítését, a burkolat felszedését, alászigetelést és újraburkolást, újrapadlózást jelent, ráadásul nem is minden járófelület-típus alkalmas rá.

Mi a helyzet, ha mégis maradnál a radiátoroknál?

Mi a helyzet, ha mégis maradnál a radiátoroknál?

Az, hogy a hőszivattyús fűtéshez a padlófűtés az ideális, nem jelenti azt feltétlenül, hogy teljes mértékben el kell felejtened a radiátorokat.

Érthető, ha egy ilyen fűtésrendszerbe való beruházás előtt nem szeretnél egy másik vagyont is elkölteni a házad teljes átalakítására, pláne, ha a radiátoros rendszered nem is olyan régi.

Amennyiben korszerű, pár éve kiépített radiátoros fűtésrendszeredet szeretnéd megtartani úgy, hogy eztán hőszivattyúval üzemelteted, nos, lehetséges, viszont akkor nagyobb teljesítményű, és így nagyobb fogyasztású berendezésre lesz szükség.

A teljes felújítás akkor indokolt, ha sem a csőrendszer, sem pedig a radiátorok nincsenek abban az állapotban, hogy alkalmasak legyenek az új fűtésre való csatlakozásra.

Gondolunk itt a több évtizeddel ezelőtt szabványos vascsövekre, régi radiátorokra, melyek egy gázkazánnal még ellátták a feladatukat, de egy alacsonyabb hőfokkal dolgozó készülék mellett legfeljebb langyosak lennének.

Ha a legjobb hőszivattyús csapatod keresed, velünk megtalálhatod!

Új otthonod felépítését tervezed, és szükséged lenne egy rátermett csapatra, akik precízen, minden követelménynek megfelelően kiépítenék hőszivattyús fűtésedet?

Vagy felújításban, átalakításban gondolkozol, és ahhoz van szükséged szakemberekre a hőszivattyú megtervezéséhez, kivitelezéséhez és beüzemeléséhez?

Bármi legyen is, ami motivál, nálunk jó helyen jársz, hiszen partnercégeink csak arra várnak, hogy felvehessék Veled a kapcsolatot!

Töltsd hát ki bátran az adatlapunkat, és kérj visszahívást területileg illetékes partnerünktől, aki felkeres a további részletek megtárgyalásához!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Tudni szeretnéd, hogy hőszivattyúval vagy klímával lenne-e érdemes fűteni? A válasz megadása nem is olyan magától értetődő, de mi igyekszünk segítséget nyújtani a számodra!

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú – De mikor térül meg?

A hőszivattyú egy kiváló befektetés, ami mostanra annyira nyilvánvaló, hogy talán beszélni is kár róla. De mennyi a megtérülési ideje ennek a beruházásnak?

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Egy hőszivattyú rendszer kiépítése, telepítése és beüzemelése, lássuk be, nem kevés költséggel jár. De vajon mi mindennel kell számolnod, ha ilyen irányú terveid vannak?

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

Az újépítésű ingatlanokra vonatkozó szabályok 2024-től megkövetelik a BB besorolást és a megújuló energia használatát. Hőszivattyú rendszerrel mindez gyerekjáték lesz!

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Sokakban, így Benned is felmerülhet a kérdés: vajon egy gázkazán lenne jobb döntés, vagy egy hőszivattyú rendszer? Ennek a témának járunk most utána kicsit alaposabban!

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Hőszivattyú fűtés – környezettudatos és költséghatékony megoldás a hideg napokra!

Ne bajlódj a magas gázszámlákkal és drága szerelőkkel! Válassz egy előnyös és komfortos fűtésrendszert, ami még az ökológiai lábnyomodnak is jót tesz! A megoldás hőszivattyú fűtés!

Hőszivattyú fűtés

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

Szeretnéd kihasználni a házad alatt csörgedező talajvizekben rejlő lehetőségeket? A víz-víz hőszivattyú rendszerrel a vízben rejlő energiákkal befűtheted az otthonodat! Tudj meg róla többet!

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Ha szeretnél egy praktikus és gazdaságos fűtési rendszert az otthonodba, akkor a levegő-víz hőszivattyút Neked találták ki! Olvasd el bejegyzésünket és ismerd meg ezt a kivételes lehetőséget!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Kényelem és környezetvédelem kéz a kézben: ez a hőszivattyús padlófűtés! További jó hír, hogy nem csak a környezetet, hanem a pénztárcád is védi ez az innovatív megoldás.

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Hőszivattyú kazán

Nehéz eldönteni, hogy a hagyományos gázkazánnal, vagy inkább az újabb, még kevésbé elterjedt hőszivattyúval fűts? Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami megkönnyítheti a választást!

Hőszivattyú kazán

Hőszivattyús bojler

A hőszivattyú az egyik legtakarékosabb módja a fűtéshez szükséges hőenergia előállításának. Egy hőszivattyús bojlerrel ráadásul még a melegvíz-ellátást is hatékonyan megoldhatod!

Hőszivattyús bojler

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Valószínűleg Téged is foglalkoztat a kérdés: mi mindentől függhet egy hőszivattyú rendszer ára? A felvetés összetett, de igyekszünk mindenre kiterjedő választ adni!

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?

Vajon milyen fűtésrendszerrel lehet a leghatékonyabban kihasználni a hőszivattyúk adta lehetőségeket? Jó lesz a régi, vagy újra lesz szükség? Most megtudhatod a választ!

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?