Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Ha valaki egy nagyobb léptékű otthonfejlesztést, jelen esetben egy hőszivattyú rendszert szeretne megvalósítani, értelemszerűen az egyik első kérdés, amit feltesz, az lesz, hogy „Mennyibe fog ez nekem kerülni?

Vagyis mekkora befektetéssel fog járni a hőszivattyús fűtésrendszer kialakítása mindennel együtt, az első felméréstől a hivatalos átadásig.

Szándékosan használtuk a „befektetés”, és nem a „beruházás” szót, hiszen, mint az közismert, egy ilyen rendszer az évek múltával igenis képes visszahozni a belé fektetett pénzt a megtakarított költségeken keresztül.

De visszatérve: értelemszerű, hogy ez a kérdéskör Téged is izgat, hiszen a legkevésbé sem mindegy, mivel kell számolnod, ha ilyen irányban gondolkodsz.

Azonban egzakt választ nem feltétlenül fogunk tudni adni, tekintve, hogy számos tényezőtől függ a dolog, ettől eltekintve viszont igenis szeretnénk segíteni a tájékozódásban, számolásban!

Vegyük hát sorra, mi mindent szükséges figyelembe venni, és milyen mértékben változik a hőszivattyú rendszerhez szükséges befektetés!

Először is, számít a rendszer típusa!

Először is, számít a rendszer típusa!

Mindenek előtt azt szükséges mérlegelned, hogy milyen típusú hőszivattyú rendszert szeretnél, illetve milyenre van lehetőséged

Mindez azért fontos, mert a különböző típusú készülékeknek, rendszereknek változó az ára és a járulékos költségei, nincs olyan, hogy „egy hőszivattyú rendszer ennyibe kerül”.

De induljunk el az alapokról!

Három fő családra oszthatjuk fel a hőszivattyú rendszereket:

 • levegő-víz,
 • víz-víz,
 • illetve talaj-víz működésűekre.

Itt az előbbi azt jelzi, hogy miből von el a készülék hőenergiát, a második pedig azt, hogy mindek adja át.

Tehát a külső levegőből, talaj- vagy felszíni vízből, valamint felső- és alsó talajrétegekből kivonva is melegíthetjük a fűtésrendszerünkben keringő vizet.

A költségek sorrendje is nagyjából azonos: jellemzően a legolcsóbbak a levegő-víz, míg a legdrágábbak a talaj-víz hőszivattyúk, de persze ez is valamilyen szinten esetfüggő.

Vizsgáljuk hát meg alaposabban is, mi mindent kell belekalkulálni az egyes hőszivattyú-fajtáknál!

A legegyszerűbb eset: a levegő-víz hőszivattyú rendszer

A legegyszerűbb eset: a levegő-víz hőszivattyú rendszer

Nem véletlen, hogy a levegő-víz rendszerű hőszivattyúk a legelterjedtebbek, hiszen egyrészt ezek mondhatók a legolcsóbbaknak, másrészt ezekkel van a legkevesebb macera.

 • A levegő-víz hőszivattyúk nem engedélykötelesek, bárki bármikor átválthat ilyenre.
 • Maguk a kültéri egységek is ezek esetében a leginkább költséghatékonyabbak.
 • A telepítésükhöz csupán néhány négyzetméter sík betonfelületre van szükség.
 • És probléma esetén is ezek azok, amik azonnal hozzáférhetők és karbantarthatók.

Szóval a levegő-víz hőszivattyúk esetén a készülék és a telepítés mellett számolnod kell egy megfelelő betonalapzat kialakításával is, de ideális esetben ennél többre nincs szükség.

Mi lehet az, ami esetleg felfelé tornázza a költségeket?

Például a hőszivattyú teljesítménye, hiszen nem mindegy, mekkora alapterületet kell fűteni, és milyen magasságban – emeletes házakhoz ugyanis szinte mindig erősebb készülékre van szükség.

A következő lépcsőfok: a víz-víz hőszivattyú

A levegő-víz hőszivattyúknál egy fokkal körülményesebbek a víz-víz hőszivattyúk, melyek, mint a nevük is mutatja, valamilyen külső vízforrás tárolt hőenergiáját hasznosítva melegítik fel a fűtésrendszeredben keringő vizet.

Ehhez használható

 • talajvíz fúrt kúttal,
 • vagy felszíni víz is, például egy tó.

Azonban van egy bökkenő, nevezetesen az, hogy az ilyen rendszerű hőszivattyúk már engedélykötelesek, sőt, olykor több vizsgálatra és engedélyre is szükség lehet.

Mivel itt már érintett a talajvíz vagy egy tó, mindenképpen önkormányzati beleegyezést kell szerezni, továbbá előfordulhat, hogy bányafelügyeleti vizsgálatot is elrendelnek, ezen kívül a helyi szabályozástól függően egyéb környezetvédelmi papírokat is követelhet a településvezetés.

Ráadásul azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nem mindenhol van olyan talajvízréteg, ami lehetővé teszi az ilyen hőszivattyú rendszer működtetését, és saját tava sincs mindenkinek, amit lehet ilyesmire használni.

A harmadik lehetőség: a föld-víz hőszivattyú rendszer

Harmadikként ott vannak azok a hőszivattyúk, melyek a talajban raktározódó hőenergiát, illetve a geotermikus hőt hasznosítják.

Ennek két változata létezik jelenleg:

 • a talajkollektoros hőszivattyú, mely a föld legfelső rétegének melegét vonja el,
 • és a talajszondás, ami mély furatok segítségével hasznosítja az alsóbb földrétegek hőjét.

Ám ahogyan a víz-víz rendszerű hőszivattyúk esetén, úgy ezeknél is komoly procedúra lehet az engedélyeztetés, talajfelmérés, stb.

Ráadásul, ha nincs egy nagy, árnyékmentes telked, ahová a talajkollektoros rendszer csőhálózatát telepíteni lehet, akkor eleve nem is érdemes ilyenben gondolkodod.

A talaj-víz hőszivattyúk, különösen a talajszondások komoly költségekkel járnak, ugyanis maga a készülék mellett a földmunka sem olcsó, munkagépeket és speciális eszközöket igényelnek.

Mégis miért van szükség némelyik hőszivattyúhoz ennyi előkészületre?

Mégis miért van szükség némelyik hőszivattyúhoz ennyi előkészületre?

Azon rendszerek esetén, ahol valamilyen módon szükséges a földmunka, ne olyan léptékre gondolj, mintha egy családi ház alapját kellene kiásni, ez nem olyasmi, ami kézi erővel is kivitelezhető.

A talajkollektoros hőszivattyúk gyűjtőterülete akár nagyobb is lehet, mint a házad alapterülete, és másfél-kétméteres mélységben kell a földet először kitermelni, majd visszatemetni, ha a csőhálózat a helyére került.

Plusz, ha vannak fák, amik leárnyékolhatják az érintett telekrészt, azokat is ajánlatos kivágatni és elszállíttatni.

Az olyan hőszivattyúk esetén, amikhez talajfúrásra van szükség, mindenképpen gépesített és szakértő csapat bevonása szükséges, mivel a talajvizesnél akár 20-30, a talajszondás rendszereknél 200-300 méteres mélyégig is szükséges lehet lemenni!

Ehhez képest egy levegő-víz hőszivattyú betonalapjának elkészítése már nem is tűnik akkora akadálynak, nem igaz?

A fűtésrendszerről is muszáj ejteni néhány szót

A fűtésrendszerről is muszáj ejteni néhány szót

Azt mindenképpen tudnod kell, mielőtt elhamarkodott becslésekbe bocsátkozol, tudnod kell, hogy a hőszivattyú rendszer nem minden fajta fűtéshez alkalmas.

Itt főként arra gondolunk, hogy az alacsonyabb vízhőfok miatt a padlófűtés az ideális, de természetesen ez nem zárja ki a radiátoros fűtésre való kapcsolását, azonban ehhez nagyobb teljesítményre lesz valószínűleg szükség.

Számít a fűtésrendszered kora is: ha nagyon régiek a csövek és a hőleadó egységek (radiátorok, padlófűtés, stb.), akkor nem valószínű, hogy rá lehet majd kötni a hőszivattyút, tehát ennek a felújításával, vagy adott esetben a teljes cseréjével is számolnod kell.

Kérj árajánlatot, és hamarosan megtudod, mekkora befektetést jelent!

Ha mindezek után is érdekel a dolog – mert miért is ne érdekelne, elvégre az egyik legkorszerűbb, leggazdaságosabb és leghatékonyabb fűtési forma –, akkor nincs más hátra, mint kitölteni az árajánlatkérő űrlapot, és hagyni, hogy partnerünk felkeressen!

Pontosan azért nem írtunk semmilyen konkrét költséget, mert a tényleges árajánlatot a részletekkel, munkálatokkal, anyagköltséggel és egyebekkel tőle fogod majd megkapni a felmérés után.

Ehhez viszont az kell, hogy Te tedd meg az első lépést, és add meg elérhetőségeidet, adataidat!

Ne hezitálj sokat, vágj bele a hőszivattyús projektedbe általunk, és a mi partnercégeink egyikével!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Tudni szeretnéd, hogy hőszivattyúval vagy klímával lenne-e érdemes fűteni? A válasz megadása nem is olyan magától értetődő, de mi igyekszünk segítséget nyújtani a számodra!

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú – De mikor térül meg?

A hőszivattyú egy kiváló befektetés, ami mostanra annyira nyilvánvaló, hogy talán beszélni is kár róla. De mennyi a megtérülési ideje ennek a beruházásnak?

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Egy hőszivattyú rendszer kiépítése, telepítése és beüzemelése, lássuk be, nem kevés költséggel jár. De vajon mi mindennel kell számolnod, ha ilyen irányú terveid vannak?

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

Az újépítésű ingatlanokra vonatkozó szabályok 2024-től megkövetelik a BB besorolást és a megújuló energia használatát. Hőszivattyú rendszerrel mindez gyerekjáték lesz!

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Sokakban, így Benned is felmerülhet a kérdés: vajon egy gázkazán lenne jobb döntés, vagy egy hőszivattyú rendszer? Ennek a témának járunk most utána kicsit alaposabban!

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Hőszivattyú fűtés – környezettudatos és költséghatékony megoldás a hideg napokra!

Ne bajlódj a magas gázszámlákkal és drága szerelőkkel! Válassz egy előnyös és komfortos fűtésrendszert, ami még az ökológiai lábnyomodnak is jót tesz! A megoldás hőszivattyú fűtés!

Hőszivattyú fűtés

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

Szeretnéd kihasználni a házad alatt csörgedező talajvizekben rejlő lehetőségeket? A víz-víz hőszivattyú rendszerrel a vízben rejlő energiákkal befűtheted az otthonodat! Tudj meg róla többet!

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Ha szeretnél egy praktikus és gazdaságos fűtési rendszert az otthonodba, akkor a levegő-víz hőszivattyút Neked találták ki! Olvasd el bejegyzésünket és ismerd meg ezt a kivételes lehetőséget!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Kényelem és környezetvédelem kéz a kézben: ez a hőszivattyús padlófűtés! További jó hír, hogy nem csak a környezetet, hanem a pénztárcád is védi ez az innovatív megoldás.

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Hőszivattyú kazán

Nehéz eldönteni, hogy a hagyományos gázkazánnal, vagy inkább az újabb, még kevésbé elterjedt hőszivattyúval fűts? Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami megkönnyítheti a választást!

Hőszivattyú kazán

Hőszivattyús bojler

A hőszivattyú az egyik legtakarékosabb módja a fűtéshez szükséges hőenergia előállításának. Egy hőszivattyús bojlerrel ráadásul még a melegvíz-ellátást is hatékonyan megoldhatod!

Hőszivattyús bojler

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Valószínűleg Téged is foglalkoztat a kérdés: mi mindentől függhet egy hőszivattyú rendszer ára? A felvetés összetett, de igyekszünk mindenre kiterjedő választ adni!

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?

Vajon milyen fűtésrendszerrel lehet a leghatékonyabban kihasználni a hőszivattyúk adta lehetőségeket? Jó lesz a régi, vagy újra lesz szükség? Most megtudhatod a választ!

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?