Hőszivattyú kazán – fűts okosan, megújuló forrásokból!

Hőszivattyú kazán – fűts okosan, megújuló forrásokból!

Korszerűsítenéd a fűtésrendszeredet, de nem tudsz dönteni a számtalan, különböző előnyöket felsorakoztató opció közül?

Nincs két egyforma háztartás, így mindenkinek más-más szempontok szolgálnak döntő érvként az egyik vagy a másik mellett.

A technológia fejlődésével azonban látható egy tendencia: egyre többen választják a megújuló energiaforrásokat kiaknázó rendszereket.

Ezek egyrészt óriási választékban, másrészt évről évre modernebb kivitelben elérhetők, és ma már nem is kérdés, hogy egy átlagos családi ház teljes energiaigényét fedezni tudja egy ilyen rendszer.

Hazánkban is egyre inkább teret nyernek a megújulók, olyannyira, hogy 2022 júniusától már kötelező a használatuk az újonnan épített ingatlanokban.

A továbbiakban bemutatjuk, miért érdemes a Te otthonodba is hőszivattyús rendszert választani a hagyományos kazán helyett.

Röviden a hőszivattyúról

A hőszivattyú rendkívül okos találmány: a hőcsere folyamatát használva működik, vagyis az egyik közegből kinyert hőenergiát adja át egy másiknak.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a rendszer a hőforrásként használt közegből (ami lehet levegő, talajvíz, vagy a talaj) hőenergiát von ki, és ezt továbbítja a háztartásunknak, így ellátva annak belső fűtésrendszerét.

A legtöbb esetben padlófűtéssel szokták kiépíteni, amely már önmagában is komfortos és hatékony módszernek számít, hiszen a többi fűtéstípussal ellentétben alulról melegíti fel a helyiséget.

Ma már azonban nemcsak a fűtést, hanem a hűtést és a melegvíz-ellátást is meg lehet oldani egy nagyobb teljesítményű rendszerrel.

A felhasznált közeg alapján megkülönböztetünk levegő-víz, levegő-levegő, víz-víz, valamint talajkollektoros és talajszondás hőszivattyúkat, de mind megegyezik abból a szempontból, hogy a működésükhöz elektromos áramra van szükség.

Hőszivattyú kazán helyett

Hőszivattyú kazán helyett

A hagyományos gázkazán elsőre ideális megoldásnak tűnhet: tudjuk, hogy jól fűt, és azt is, hogy viszonylag egyszerű technológiával működik.

A beszerzése is mindenképpen olcsónak számít egy hőszivattyús rendszerhez képest, ami sokak számára vonzó tulajdonság lehet.

A gázkazán mellett szóló érvek azonban ezzel ki is merültek, hiszen a kedvező ár mellett figyelembe kell venni a felmerülő járulékos költségeket is.

A hőszivattyúval ellentétben itt szükség van kémény és tetőkibúvó létrehozására (illetve az előbbi kibélelésére, ha már rendelkezünk vele), és nem mehetünk el szó nélkül a gázbevezetésre fordítandó összeg mellett sem.

További hátrány bizonyos hőszivattyús rendszerekkel szemben, hogy a gázkazán a hűtést nem képes megoldani, így ehhez külön be kell szereznünk egy klímát – ugye, hogy így máris kevésbé tűnik kifizetődő befektetésnek?

Végül pedig ott van még a biztonság és a károsanyag-kibocsátás kérdése: gázfűtés esetén számolnunk kell például a szén-monoxid mérgezés kockázatával, ami miatt érdemes egy érzékelőt is beszerelni.

Válaszd inkább a megújulót!

Válaszd inkább a megújulót!

Annak ellenére, hogy a kezdeti költségei elég magasak, egy hőszivattyú nagyon jó befektetés lehet újonnan épülő, de akár már meglévő ingatlanok esetében is.

A rendszerért ugyanis csak a kivitelezéskor kell nagyobb összeget kifizetni, ami később megtérül, mivel működése rendkívül gazdaságos: az egységnyi energia 4-5-szörösét is kinyerheti hőenergia formájában a környezetéből.

Nincs szükség hozzá sem kéményre, sem pedig a gáz bevezetésére, így ha újonnan építenénk fel otthonunkat, mindenképp megéri megfontolni ezt az opciót.

A levegő-víz típusú hőszivattyú számít a legnépszerűbbnek, hiszen ez akár meglévő épületekbe is könnyen és gyorsan beépíthető, karbantartása pedig nem kerül túl sokba.

Ez a megoldás ráadásul nemcsak költséghatékony, hanem még környezetbarát is: nem jár károsanyag-kibocsátással, és képes hasznosítani az alacsony hőmérsékletű források hőjét, valamint a hulladékhőt is.

Ha pedig annak megfelelő típust választunk, akkor akár három legyet is üthetünk egy csapásra: egyetlen készülék biztosíthatja a fűtést, a hűtést és a melegvíz-ellátást is az egész háztartásunkban.

A jövő a környezetbarát energiáé

A jövő a környezetbarát energiáé

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a fenntarthatóság kérdése, és világszerte egyre több intézkedés születik azzal a céllal, hogy visszaszorítsa az óriási méreteket öltött környezetszennyezést.

Persze az is lényeges, hogy minél kevesebb műanyagot használjunk, és ne szemeteljünk (hiszen sok kicsi sokra megy), de a legnagyobb változást magánszemélyként úgy érheted el, ha a háztartásodat minél nagyobb részben megújuló, tiszta forrásokból látod el energiával.

Bár a hőszivattyú már önmagában is sokkal zöldebb megoldásnak számít a tisztán szolgáltatói árammal, vagy más, nem megújuló energiával működő berendezéseknél, valamennyi áramra azért szüksége van a működéshez.

Ha azt szeretnéd, hogy a felhasznált energia 100%-ig fenntartható forrásból származzon, érdemes a hőszivattyút napelemes rendszerrel kombinálni.

Igaz, hogy ilyen esetben magas kezdeti költségekkel kell számolni, de gondolj csak a hosszú távú haszonra, amiből nemcsak a környezeted, hanem Te is profitálhatsz: ezek után ugyanis már magadnak termelheted meg az áramot, lefaragva a szolgáltatónak fizetendő rezsiköltséget.

Készen állsz az újításra?

Készen állsz az újításra?

A fentebb összegyűjtött információk alapján Te is láthatod, hogy manapság már mindenképp megéri a hőszivattyú kazán helyett.

A gázfűtés sok helyen már a múlté – ezt a változást, és a fenntarthatóság iránti törekvést jól mutatják a hazánkban bevezetésre kerülő intézkedések is.

Egy rendelet például kimondja, hogy 2022 június 30-ától kezdődően csak úgy lehet használatba venni egy újonnan épített ingatlant, ha az legalább BB energetikai besorolással rendelkezik, valamint energiaellátásának minimum 25%-át megújulókból szerzi be.

Ugyanezek a feltételek vonatkoznak egy 2021-ben elindult, kedvezményes kamatozású hitelre (Zöld Otthon Program) is, amely jó lehetőséget kínál azoknak, akik új építésű házat szeretnének, de a kezdeti költségek kifizetését nehezen oldanák meg saját zsebből.

A világ tehát már készen áll az újításra, és Neked sem érdemes tovább várni.

Ha szeretnéd az otthonod fűtését (vagy akár hűtését is) hőszivattyúval megoldani, ránk számíthatsz!

Töltsd ki űrlapunkat még ma, hogy a területileg illetékes partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Tudni szeretnéd, hogy hőszivattyúval vagy klímával lenne-e érdemes fűteni? A válasz megadása nem is olyan magától értetődő, de mi igyekszünk segítséget nyújtani a számodra!

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú – De mikor térül meg?

A hőszivattyú egy kiváló befektetés, ami mostanra annyira nyilvánvaló, hogy talán beszélni is kár róla. De mennyi a megtérülési ideje ennek a beruházásnak?

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Egy hőszivattyú rendszer kiépítése, telepítése és beüzemelése, lássuk be, nem kevés költséggel jár. De vajon mi mindennel kell számolnod, ha ilyen irányú terveid vannak?

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

Az újépítésű ingatlanokra vonatkozó szabályok 2024-től megkövetelik a BB besorolást és a megújuló energia használatát. Hőszivattyú rendszerrel mindez gyerekjáték lesz!

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Sokakban, így Benned is felmerülhet a kérdés: vajon egy gázkazán lenne jobb döntés, vagy egy hőszivattyú rendszer? Ennek a témának járunk most utána kicsit alaposabban!

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Hőszivattyú fűtés – környezettudatos és költséghatékony megoldás a hideg napokra!

Ne bajlódj a magas gázszámlákkal és drága szerelőkkel! Válassz egy előnyös és komfortos fűtésrendszert, ami még az ökológiai lábnyomodnak is jót tesz! A megoldás hőszivattyú fűtés!

Hőszivattyú fűtés

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

Szeretnéd kihasználni a házad alatt csörgedező talajvizekben rejlő lehetőségeket? A víz-víz hőszivattyú rendszerrel a vízben rejlő energiákkal befűtheted az otthonodat! Tudj meg róla többet!

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Ha szeretnél egy praktikus és gazdaságos fűtési rendszert az otthonodba, akkor a levegő-víz hőszivattyút Neked találták ki! Olvasd el bejegyzésünket és ismerd meg ezt a kivételes lehetőséget!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Kényelem és környezetvédelem kéz a kézben: ez a hőszivattyús padlófűtés! További jó hír, hogy nem csak a környezetet, hanem a pénztárcád is védi ez az innovatív megoldás.

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Hőszivattyú kazán

Nehéz eldönteni, hogy a hagyományos gázkazánnal, vagy inkább az újabb, még kevésbé elterjedt hőszivattyúval fűts? Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami megkönnyítheti a választást!

Hőszivattyú kazán

Hőszivattyús bojler

A hőszivattyú az egyik legtakarékosabb módja a fűtéshez szükséges hőenergia előállításának. Egy hőszivattyús bojlerrel ráadásul még a melegvíz-ellátást is hatékonyan megoldhatod!

Hőszivattyús bojler

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Valószínűleg Téged is foglalkoztat a kérdés: mi mindentől függhet egy hőszivattyú rendszer ára? A felvetés összetett, de igyekszünk mindenre kiterjedő választ adni!

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?

Vajon milyen fűtésrendszerrel lehet a leghatékonyabban kihasználni a hőszivattyúk adta lehetőségeket? Jó lesz a régi, vagy újra lesz szükség? Most megtudhatod a választ!

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?