Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

Víz-víz hőszivattyú

A felhasználható energiát tekintve a víz-víz hőszivattyú a legideálisabb választás az összes többi hőszivattyú közül, mivel ugyanannyi elektromos energia befektetéssel ez a berendezés termeli a legtöbb hőenergiát.

Erre igazán egyszerű a magyarázat: a talajvíz hőmérséklete ugyanis meglehetősen magas és ez még a téli időszakban sem nagyon változik.

Amikor víz-víz hőszivattyút telepítünk, szükségünk lesz két kútra, amelyeket minimum 15 méterre kell tenni egymástól.

Az egyik lesz a nyerő kút, a másik pedig a nyelő.

A nyerő kút vízhozamát folyamatosan biztosítani kell, ez fontos a hőszivattyú üzemeltetésénél, mivel ha elapad a kút, akkor nem működik tovább a hőszivattyú.

Ajánlott végezni egy próbafúrást, amivel meg lehet állapítani a kútvíz minőségét, hogy kell-e esetleg szűrőt elhelyezni és, hogy a vízhez milyen hőcserélőre van szükség.

A víz-víz hőszivattyúknak két fő csoportjáról beszélhetünk:

 • vízkivétellel és
 • vízkivétel nélkül üzemelő.

Vízkivétel nélküli és a vízkivétellel járó hőszivattyús rendszerek

A felszíni vízből, földből vagy más közegből a hőt egy csőrendszer segítségével nyerik ki.

Ez a csőrendszer általában fel van töltve fagyálló folyadékkal, illetve maga a rendszer zárt.

A nyitott vízkivételes hőszivattyú rendszerek esetében nyelő és termelő kutakat, felszíni vizeket, folyó vizeket, termálvizeket és más hulladék vizeket is alkalmazhatunk.

Fontos tudnivalók a víz-víz hőszivattyúkról

Fontos tudnivalók a víz-víz hőszivattyúkról

Ugyan magas COP-t (jósági fok) lehet elérni a víz-víz hőszivattyú alkalmazásával, a kivitelezési és előkészületi költségek meglehetősen megdobják a végösszeget.

Az is igaz viszont, hogy az üzemeltetése kevésbé költséges, mint a levegő-víz hőszivattyúnak.

A kiépítéssel járó költségek azonban nem biztos, hogy megtérülnek főleg, hogyha a kiegészítő szivattyúk és a rendszer karbantartásával járó kiadásokat is hozzávesszük.

Ettől függetlenül vannak olyan helyek, ahol olyanok a körülmények, hogy jobban megéri a víz-víz hőszivattyúkat üzemeltetni, mint a levegő-víz verziót.

Azonban, hogyha használati meleg vizet is szeretnénk előállítani, akkor jobban járunk a levegő-víz hőszivattyúval, tekintve, hogy a levegő eleve melegebb év közben, mint a kutak vagy talajvizek hőmérséklete.

Milyen előnyei vannak a víz-víz hőszivattyúnak?

A víz-víz hőszivattyúk sok pozitív tulajdonsággal bírnak, amelyek közül ezeket emelném ki:

 • patak, tó vagy akár talajvíz is használható,
 • lehetőséget ad kialakítani passzív hűtést (ez plusz kiadásokat vonhat maga után),
 • folyamatosan biztosítja a COP-t,
 • a legmagasabb COP, ami elérhető vele az 5-7 (W10 – 10°C fokos vízhőmérséklettel számolva)
 • nincs szükség rá, hogy alternatív fűtésrendszert alakítsunk ki.

A víz-víz hőszivattyú hátrányai

Van azért néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:

 • sok előkészületet és munkát igényel,
 • ha esetleg elapad a kút, akkor nem üzemel,
 • mivel egy nyitott rendszerről van szó ezért rendszeres karbantartást igényel (pl. szűrő cseréje és tisztán tartása),
 • a vízmennyiség mellett a vízminőség változása is befolyásolja a működését,
 • hozzávetőlegesen a levegős hőszivattyú duplája a költsége,
 • nagy a vízigénye.

Miért érdemes befektetni egy víz-víz vagy akár más típusú hőszivattyúba?

Miért érdemes befektetni egy víz-víz vagy akár más típusú hőszivattyúba?

A hőszivattyúk alkalmazásával megújuló energiaforrásokat veszünk igénybe, amelyekkel tulajdonképpen kiválthatjuk a fosszilis tüzelőanyagokat alkalmazó technológiákat.

Bármelyik típusú hőszivattyút is választjuk, elsőre talán kétségeket ébreszthet bennünk egy ilyen nagy beruházás, hiszen sok tervezéssel, vizsgálattal és előkészületekkel jár a megvalósítása.

Alapvetően érdemes feltenni a kérdést, hogy milyen célból szeretnénk hőszivattyú rendszert telepíteni.

Ez a cél általában az, hogy nem gázt szeretnénk alkalmazni, energiát akarunk megtakarítani, illetve szeretnénk kényelmesen megoldani a hűtés is.

Mivel többféle típusú hőszivattyú rendszer közül választhatunk, ezért ha már pontosan tudjuk, hogy mire szeretnénk használni, akkor mindenképp kérjük ki egy szakember tanácsát, hogy melyik hőszivattyú illik a legjobban az igényeinkhez.

Ajánlott odafigyelni az egyedi igényekre

Ajánlott odafigyelni az egyedi igényekre

Ha az emberi igények szempontjából közelítjük meg a hőszivattyú rendszer kiválasztásának kérdését, akkor a különböző háztartások szükségletei akár teljesen eltérhetnek egymástól.

Előfordulhat, hogy valakinek az a legfontosabb, hogy minimális szintre csökkentse a rezsije összegét, és ennek érdekében egy nagyobb összeget is hajlandó befektetni.

Van, akinek a hűtés-fűtés probléma legkényelmesebb megoldása az elsődleges szempont, de olyan is akad, akinek a legfontosabb a lehető legalacsonyabb bekerülési érték.

Ajánlott azon is elgondolkodni a hőszivattyús rendszer kiválasztásánál, hogy részleges vagy teljes felújításról van szó, vagy esetleg egy teljesen új rendszer építéséről.

Az talán mindenképpen igaz, hogyha van még egy teljesen jól működő fűtésrendszerünk, akkor azt nem érdemes lecserélni.

De nyilván, hogyha már komolyabb összegeket kellene fizetni a szerelésért, karbantartásért, akkor célszerű lehet lecserélni egy hőszivattyús rendszerre.

A hőszivattyú alkalmazása előnyös befektetés

A hőszivattyú alkalmazása előnyös befektetés

A nem megújuló energiaforrások kiváltásához muszáj új alternatívákat keresnünk, hogy megóvjuk a környezetünket és ezáltal a jövőnket is.

Szerencsére a Földünk erre is ”gondolt”: ellátott minket megújuló energiaforrásokkal, amelyeket a megfelelő technológiák alkalmazásával felhasználhatunk a háztartásunkban, a mindennapjainkban.

Az otthonunk alatt lévő földben található talaj-, termál- és egyéb vizek is energiával bírnak, amelyet a víz-víz hőszivattyú révén felhasználhatunk.

Ez egy nagyszerű elektromos fűtésrendszer lehet a számunkra, hogyha a működéséhez szükséges kritériumok teljesülnek.

Ilyenkor viszont, ez a hőszivattyú rendszer számít a legmagasabb hatékonyságúnak!

Ahogy már korábban említettem, mindenképpen kérd ki egy szakértő tanácsát, hogy valóban ez a számodra legideálisabb befektetés a céljaid eléréséhez.

A hőszivattyú rendszer alkalmazása egy nagyszerű megoldás lehet csökkenteni a rezsid költségeit és hozzájárulni ahhoz, hogy méréskeljük az ökológiai lábnyomunk hatásait.

Hogyha szeretnél többet megtudni a víz-víz vagy esetleg más típusú hőszivattyúról, vagy elektromos fűtésrendszerről, akkor töltsd ki űrlapunkat, hogy partnereink minél előbb felvehessék Veled a kapcsolatot!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Tudni szeretnéd, hogy hőszivattyúval vagy klímával lenne-e érdemes fűteni? A válasz megadása nem is olyan magától értetődő, de mi igyekszünk segítséget nyújtani a számodra!

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú – De mikor térül meg?

A hőszivattyú egy kiváló befektetés, ami mostanra annyira nyilvánvaló, hogy talán beszélni is kár róla. De mennyi a megtérülési ideje ennek a beruházásnak?

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Egy hőszivattyú rendszer kiépítése, telepítése és beüzemelése, lássuk be, nem kevés költséggel jár. De vajon mi mindennel kell számolnod, ha ilyen irányú terveid vannak?

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

Az újépítésű ingatlanokra vonatkozó szabályok 2024-től megkövetelik a BB besorolást és a megújuló energia használatát. Hőszivattyú rendszerrel mindez gyerekjáték lesz!

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Sokakban, így Benned is felmerülhet a kérdés: vajon egy gázkazán lenne jobb döntés, vagy egy hőszivattyú rendszer? Ennek a témának járunk most utána kicsit alaposabban!

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Hőszivattyú fűtés – környezettudatos és költséghatékony megoldás a hideg napokra!

Ne bajlódj a magas gázszámlákkal és drága szerelőkkel! Válassz egy előnyös és komfortos fűtésrendszert, ami még az ökológiai lábnyomodnak is jót tesz! A megoldás hőszivattyú fűtés!

Hőszivattyú fűtés

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

Szeretnéd kihasználni a házad alatt csörgedező talajvizekben rejlő lehetőségeket? A víz-víz hőszivattyú rendszerrel a vízben rejlő energiákkal befűtheted az otthonodat! Tudj meg róla többet!

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Ha szeretnél egy praktikus és gazdaságos fűtési rendszert az otthonodba, akkor a levegő-víz hőszivattyút Neked találták ki! Olvasd el bejegyzésünket és ismerd meg ezt a kivételes lehetőséget!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Kényelem és környezetvédelem kéz a kézben: ez a hőszivattyús padlófűtés! További jó hír, hogy nem csak a környezetet, hanem a pénztárcád is védi ez az innovatív megoldás.

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Hőszivattyú kazán

Nehéz eldönteni, hogy a hagyományos gázkazánnal, vagy inkább az újabb, még kevésbé elterjedt hőszivattyúval fűts? Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami megkönnyítheti a választást!

Hőszivattyú kazán

Hőszivattyús bojler

A hőszivattyú az egyik legtakarékosabb módja a fűtéshez szükséges hőenergia előállításának. Egy hőszivattyús bojlerrel ráadásul még a melegvíz-ellátást is hatékonyan megoldhatod!

Hőszivattyús bojler

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Valószínűleg Téged is foglalkoztat a kérdés: mi mindentől függhet egy hőszivattyú rendszer ára? A felvetés összetett, de igyekszünk mindenre kiterjedő választ adni!

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?

Vajon milyen fűtésrendszerrel lehet a leghatékonyabban kihasználni a hőszivattyúk adta lehetőségeket? Jó lesz a régi, vagy újra lesz szükség? Most megtudhatod a választ!

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?