Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer – egy nagyszerű kombó

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer – egy nagyszerű kombó

A fenntartható fejlődés, a környezetbarát életmód, stb. mind-mind olyan kifejezések, amelyek egyre többször felbukkannak a mindennapjainkban.

Nem is csoda, hiszen a nem megújuló energiaforrások használata, a folyamatos termelés mind negatív következményekkel járnak hosszútávon.

Ezért fontos, hogy az előbb említett frázisokat igenis komolyan vegyünk a saját háztartásunkban, vagy vállalkozásunkban is.

Az apróságokon is érdemes változtatni, de egy-két nagyobb volumenű fejlesztést is eszközölni kell.

Ilyen lehet például a napenergiával üzemeltetett elektromos fűtésrendszer kialakítása.

De mit érdemes tudni a napelem rendszer és az elektromos fűtésrendszer kapcsolatáról?

Ezzel kapcsolatban összegyűjtöttünk néhány fontosabb gondolatot.

Miért jó egy elektromos fűtésrendszer?

Feltehetjük a kérdést, hogy miért váltsunk elektromos fűtésrendszerre, hogyha eddig a gázos is működött?

Vagy, ha már váltunk akkor most, a még működő készüléket cseréljük le vagy várjunk, amíg tönkremegy a meglévő?

Egyrészt a még működő készülékünket nem érdemes lecserélni addig, amíg még jól funkcionál, de utána ajánlott elektromos fűtérendszerre váltani.

Az energiaárak már most az egekben vannak és ennél csak rosszabb lesz a helyzet tekintve, hogy egyre csak fogyasztjuk a véges energiaforrásainkat.

Ebből kifolyólag egyre kevésbé fogja megérni, hogy gázzal működő fűtőrendszert használjunk.

Egyre több az alternatíva

Egyre több az alternatíva

Az elektromos fűtésrendszerek palettája az elmúlt években egyre jobban bővült, és még mindig zajlanak a fejlesztések, korszerűsítések.

Ez mindenképp egy jó hír, hiszen így mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb megoldást.

A napenergia felhasználása nagyon kapóra jön ebből a szempontból is, mivel az elektromos fűtésrendszerhez áramra van szükség.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen fűtési megoldást választunk, hiszen mindegyiknek más-más a fogyasztása.

Hogyan válasszunk elektromos fűtés- és napelem rendszert?

Ahhoz, hogy az energiaszükségleteinket maximálisan kielégítsük, alaposan és körültekintően fel kell mérni az átlagos fogyasztásunkat és a fűteni-hűteni kívánt helyiségek paramétereit.

Ezek alapján az adatok alapján meg lehet határozni, hogy milyen teljesítményű elektromos fűtésrendszerre van szükségünk a kívánt hőmérséklet eléréséhez.

Azért is fontos ezt tisztázni, mert nem mindegy, hogy egy helyiséget vagy mondjuk egy teljes háztartás fűtésrendszerét szeretnénk melegen tartani.

Amikor már megvan, hogy milyen fűtési megoldás szükséges az adott szobákban az ideális hőmérséklet eléréséhez, akkor lehet a következő lépés a napelem rendszer paramétereinek meghatározása.

Ehhez is több adat szükséges, de az egyik legfontosabb, hogy mire szeretnénk használni a napelem rendszer által termelt energiát.

Az egész háztartás ellátásához? Vagy csak az elektromos fűtésrendszer üzemeltetéséhez?

Ezeket a lényeges kérdéseket mindenképp meg kell válaszolni.

Ha már megvan a fűtésrendszer, akkor jöjjön a napelem rendszer is!

Ha már megvan a fűtésrendszer, akkor jöjjön a napelem rendszer is!

Az elektromos fűtésrendszerek nagyszerűsége abban is rejlik, hogy többnyire nem igényelnek nagyobb előkészületeket.

A legfontosabb kérdés általában, ahogy korábban említettük, hogy az elvárásainknak megfelelőt válasszuk ki.

A legtöbb esetben nincs szükség engedélyekre, előkészületekre, ellenőrzésekre ahhoz, hogy egy elektromos fűtőrendszert beüzemeljünk.

Ezzel ellentétben a napelem rendszer telepítése több előmunkálatot igényel.

Egyrészt van egy helyszíni felmérés, amelynek során felmérik, hogy az adott helyszín alkalmas-e napelem rendszer telepítésére.

Ezt követően az átlag fogyasztás, illetve az esetleges jövőbeli energetikai változások alapján meghatározzák, hogy milyen teljesítményű napelem rendszerre lesz szükségünk.

A napelem rendszer és az elektromos fűtésrendszer kombinációjának előnyei

A napenergia segítségével biztosítani a háztartásunk fűtés igényét nagyon praktikus megoldás.

Ennek a ”frigynek” a hátrányaként talán csak viszonylag magas befektetési összeget lehet megemlíteni, de igazából még azt sem, hiszen körülbelül 10 éven belül az is megtérülhet.

Ha már rendelkezünk napelem rendszerrel, akkor a hozzácsatolt fűtésrendszer csak tovább növeli az adott ingatlan korszerűségét és ezáltal az értékét is.

Akkor is ugyanez a helyzet, hogyha mindent teljesen újonnan alakítunk ki.

A napelem rendszerrel karöltve télen-nyáron alacsony költségekkel és környezettudatosan alakíthatjuk az otthonunk vagy más helyiség hőmérsékletét.

Napenergiával olcsóbb a meleg a lakásban!

Napenergiával olcsóbb a meleg a lakásban!

Amellett, hogy környezetkímélőbb a megújuló energiaforrásokat használni, még költségek szempontjából is jobban megéri.

Az energiaárak már az elmúlt években is kifejezetten magasan voltak, és ez a növekedés nem állt meg, és valószínűleg nem is fog.

Ez a lakosság számára is egyre inkább érezhető lesz, és ugyanez elmondható a vállalkozásokról is.

Mindkét esetben megoldással szolgálhat a napenergia használata.

Az alapvető elektromos fogyasztáson kívül most már lehetőségünk van a fűtéshez szükséges energiát is a napelem rendszer segítségével kitermelni, és erősen javasolt, hogy éljünk ezzel az opcióval.

Talán először nagyobb kiadásnak tűnhet, de összességében ez egy hosszútávon megtérülő befektetés.

Mindenképpen alkalmazkodni kell a változó környezetünkhöz, a sokszor szélsőséges körülményekhez és ehhez az alternatív megoldások felé kell fordulnunk.

2022. októbere után sem kell lemondani az alternatív energiáról

Mint az közismert, 2022. októbere két markáns változást hozott a hazai napelemes világba: egyrészt ideiglenesen szünetel a hálózatra visszatápláló rendszerek engedélyeztetése, másrészt pontot tett az államvezetés a szaldó elszámolás nyitott kérdésére.

Dióhéjban ez azt jelenti, hogy 2022. október 31-e után, ha valaki frissen szeretne napelemes projektbe vágni, akkor csak olyan kiserőművet építtethet, ami kizárólag saját használatra termel energiát (azonnali felhasználásra vagy akkumulátorokra); illetve aki még megvalósíthatja visszatápláló rendszerét, az is csak 10 évig élvezheti a szaldót, utána bruttó elszámolásra kell áttérnie.

De vajon tényleg ekkora csapás ez?

Bizonyos szempontból igen, hiszen így sokkal kevésbé lehet egzakt megtérülési időt kalkulálni, és az új elszámolás körül is sok még a kérdőjel.

Azonban egyvalamit érdemes szem előtt tartani: a megspórolt energia mindig megspórolt költséget fog jelenteni!

Visszatáplálás nélkül is működhet a napelemes elektromos fűtés

Az, hogy egy friss napelem rendszernek a központi hálózat felé nincs kimenő kapcsolata, csak annyi különbséget jelent, hogy a villanyóra mindössze egy irányba pöröghet.

Tehát nem egy szigetüzemű PV rendszerről beszélünk, ami teljesen független, hanem egy olyanról, ami venni képes ugyan, de adni nem.

A termelés ettől függetlenül ugyanúgy végbemegy, és Te ugyanúgy hasznosíthatod az így keletkező elektromosságot – akár fűtési célra is!

Amikor pedig már nem termelődik energia, fogyaszthatsz az akkumulátorokról, vagy vételezhetsz szolgáltatói áramot is, ez csak a rendszer konstrukciójától függ.

Viszont mindaz, amit a napelemek megtermelnek, és nem a villanyórádat terheli, megspórolt rezsiköltség!

Sajnálatos tény, hogy így nem fog a befektetés 8-10 év alatt megtérülni, de egy napelem rendszer 40 évig is kitűnően működhet, tehát ha hosszú távon gondolkodsz, még mindig lehet benne ráció!

A korlátozás feloldása is kilátásban van már

Amilyen nagy csapás volt 2022. októberében a kihirdetett csatlakozási stop, annyira nagy megkönnyebbülést hozott 2023. kezdete, hiszen érkeztek hírek, hogy máris tart a dolog felülvizsgálata.

Ennek értelmében legalább félévente ellenőrizni kell régiókra osztva, hogy még mindig indokolt-e a tilalom, vagy sem – amikor az információk napvilágot láttak, az első ilyen vizsgálatok már folytak.

Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha az elektromos hálózat üzemeltetője úgy tapasztalja, már nem indokolt a korlátozás, és lehetséges lenne ismét visszatápláló rendszerekkel csatlakozni, akkor ezt jelezni fogja a hatóságoknak, akik az elbírálást követően akár ismét elkezdhetik az engedélyek kiadását.

Ennek okán javasoljuk Neked is, hogy akár még most, mindenki előtt érdemes ajánlatot kérned, hiszen ha a Te régiódban is újra szabad lesz a csatlakozás, sokkal előrébb fogsz tartani a folyamatban, mint mások!

A két legjobb döntés: elektromos fűtésrendszer és napelem rendszer

A két legjobb döntés: elektromos fűtésrendszer és napelem rendszer

A környezetünk és gazdaságunk változásai egyre határozottabban érezhetőek mindenki számára.

Először talán ijesztőek és szokatlanok lehetnek ezek a változások, de egyúttal új lehetőségeket is hoznak magukkal.

Az olyan hétköznapi dolgok, mint a Napunk melege, hozhat számunkra sok problémára megoldást, hogyha észrevesszük és élünk vele.

A technológiai fejlődés szempontjából sincs megállás, folyamatosan elérhetővé válnak az újabbnál újabb alternatívák.

Ilyen például a napenergia felhasználása is, amelyet most már az otthon melegének biztosításához is felhasználhatunk.

Élj ezzel a nagyszerű lehetőséggel, és korszerűsítsd otthonod fűtési rendszerét!

Ne várj holnapig, hanem még ma töltsd ki űrlapunkat és partnereink felveszik Veled a kapcsolatot, hogy válaszoljanak kérdéseidre és elindítsák a folyamatot, hogy minél előbb élvezhesd Te is a napenergiával üzemeltetett fűtési rendszered előnyeit!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Napelemre támogatás

Az elektromos fűtés akkor a leggazdaságosabb, ha azt napelem rendszerrel kombinálod. Nézzük meg, milyen támogatások segíthetnek abban, hogy ez minél hamarabb megvalósulhasson!

Napelemre támogatás

Napelem árak

Napelemekkel termelnéd meg az áramot a háztartásod fűtésrendszeréhez? Ez mindenképpen jó befektetés, ami idővel megtérül. De vajon milyen kezdeti költségekre kell számítani?

Napelem árak

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer

Szeretnéd korszerűsíteni az otthonod energiaellátását? A napelem rendszer és az elektromos fűtésrendszer összehangolásával költséghatékonyan biztosíthatod az ideális otthoni hőmérsékletet!

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer