Elektromos bojler – már készül a forró fürdő!

Elektromos bojler – már készül a forró fürdő!

Azt talán senki sem vitatja, hogy minden háztartásnak szüksége van melegvízre.

Amikor a melegvíz rendszerünket tervezzük, több szempontot is meg kell vizsgálnunk, hogy az igényeinknek legmegfelelőbbet válasszuk ki, elvégre ez egy hosszú időre szóló beruházás.

Valószínűleg magának a bojlernek a fogalmát senkinek sem kell bemutatni, hiszen nagyon sokan ezt használják.

Az egy háztartásban élők száma alapján lehet kikalkulálni, hogy nagyjából hány liter melegvizet használunk egy nap.

Ebből kiindulva lehet meghatározni, hogy milyen űrtartalmú bojlert szerezzünk be, milyen teljesítményre lesz szükségünk.

Mit érdemes tudni az elektromos bojlerről?

Mit érdemes tudni az elektromos bojlerről?

Ha nagyobb teljesítményű és űrtartalmú bojlert szeretnénk, akkor számítani kell arra, hogy az több energiát fog felhasználni.

Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy csak megbízható helyről vásároljunk elektromos bojlert.

Olyan készüléket válasszunk, amire több éves garancia vonatkozik, részletes műszaki leírás mutatja be a működését és a használatát.

És persze mindenképpen kérjük ki szakember véleményét is.

Az elektromos bojlereket tároló rendszerrel működnek, amelyek a belsejükben lévő nyomás alapján lehetnek zártak vagy nyitottak.

Zárt rendszerű elektromos bojler

A leglényegesebb alkotóelemei a víztároló tartályon kívül a fűtőtest, a hőszigetelés, illetve amennyiben zárt rendszerről beszélünk idetartozik még a hőmérséklet korlátozó és -szabályozó, a biztonsági szelep, továbbá a burkolat és a köpeny.

Az elektromos bojler tartálya készülhet rézből, üvegszálas műanyagból, műanyagból, rozsdamentes acélból vagy műanyaggal bevont acélból is, illetve vannak még egyéb elérhető alapanyagok is.

A zárt rendszerű elektromos bojlerek általában zománcozott acélból vannak, mivel ez egy meglehetősen tartós anyagnak számít.

A zománcozott acélnak megfelelő a szilárdsága, a korróziónak is ellenáll, ezenkívül még az előállítási költségei is egészen barátságosak.

Nyitott rendszerű elektromos bojler

A nyitott rendszerű elektromos bojler esetén a tartály általában műanyagból készül, de főleg akkor jellemző, hogyha kisebb űrtartalommal rendelkezik.

Arra különösen oda kell figyelni a vásárlásnál, hogy milyen hőszigetelő anyag vonja be a tartályt.

Ugyanis ez felel azért, hogy milyen sokáig őrzi meg a hőmérsékletét a tartály, és ennek a hőszigetelő anyagnak a minősége nagyban felel azért, hogy milyen lesz az energiafelhasználás.

Ha a tartály szigetelése nem a megfelelő anyag felhasználásával történt, akkor nem marad meg elég ideig a meleg, tehát a már felmelegített víz gyorsabban ki fog hűlni, és ez energiafelhasználás szempontjából akár két-háromszoros pluszt is jelenthet.

Hogyha megfelelő a szigetelőanyag a tartályon, akkor az elektromos bojlerünk teljesen energiatakarékos lehet.

Az elektromos bojlert általában családi házakban, illetve lakásokban szokták használni, az ott fellépő igényeket kielégítve.

Az elektromos bojler előnyei

Az elektromos bojler előnyei

Miért válik az elektromos bojler egy nagyon is előnyös választássá?

  • Az esetek többségében az elektromos bojlert a fogyasztás helyéhez közel helyezik el, így minimálisra lehet csökkenteni a hőveszteséget, amely a csőrendszerben keletkezik.
  • Az előbb említett hőveszteség tovább csökkenthető azáltal, hogy egy védett, belső helyen üzemeljük be a berendezésünket, és ezzel még a bojler élettartamát is növelhetjük.
  • Sokszor olcsóbban és egyszerűbben kezelhető, mint a gázbojler, mert nem szükséges hozzá hatósági engedély és a gáz bevezetésével sem kell foglalkoznunk.
  • Az elektromos bojler ára kedvezőbb sok esetben, mint a gázbojleré.
  • Kaphatóak ma már olyan modellek, amik elektronikus hőmérséklet szabályozóval és LCD kijelzővel vannak ellátva (ezek viszont lehetnek drágább típusok).

Hogyan válasszunk elektromos bojlert?

Hogyan válasszunk elektromos bojlert?

Ahogy már korábban is említettük, az elektromos bojler kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen legyen a készülék űrtartalma.

Ezt az alapján tudjuk kiszámolni, hogy előreláthatólag hány ember fogja használni a felfűtött melegvizet.

Egy átlagos ember napi szinten kb. 50 liter vizet használ el, amiben nagyjából minden benne van a mosogatástól kezdve a fürdésig.

Tehát ez alapján 1 fő számára elég egy 50 literes elektromos bojler, míg 1-2 főnek már 80 literes kell, és így tovább.

Fölösleges a melegvíz igényünknél nagyobb bojlert választani, hiszen akkor több vizet fog felmelegíteni és melegen tartani a készülék, mint amennyi szükséges, ami persze több energiával (és ezért költséggel) jár, és felesleges is.

Fordítva sem érdemes gondolkodni, hiszen, ha kisebb az bojlerünk, akkor hamarabb elfogy a melegvíz, mint amire számítunk, és ezért a készülékünknek többször kell a vizet felfűtenie, vagy szükségessé válik, hogy magasabb hőfokra beállításuk be, ami plusz energiát igényel.

Az esti műszak – éjszakai áramról üzemeltetett bojler

Ha elektromos bojlert használunk, van rá lehetőség, hogy éjszakai áramról működtessük.

Amennyiben ezt a megoldást, vagyis a vezérelt hálózatról működtetett elektromos bojlert választjuk, javasolt, hogy egy mérettel nagyobbat vegyünk.

Az ilyen típusú eszközöknél a bojler melegítő funkciója éjjel zajlik egy előre meghatározott időszakban, ezért napközben csak egy-egy alkalommal indulnak be.

Ebben az esetben van rá esély, hogy az éjszaka felmelegített víz egy jó részét már a nap első felében felhasználjuk.

Néhány hasznos tanács

A bojlereknél is érdemes egy-két hasznos tippet megfogadni a költséghatékonyabb üzemeltetés érdekében:

  • Célszerű egy kisebb helységben (pl. fürdőszoba) elhelyezni, hogy ott legyen, ahol a legtöbbet alkalmazzuk, így kisebb lesz a hőveszteség.
  • Időnként ellenőrizzük, hogy mennyire vízköves a bojler, ugyanis ez hatással lehet a teljesítményre, és sajnos Magyarországon elég kemény a víz.
  • Az energiaspórolás érdekében érdemes alacsonyabb hőfokra felmelegíteni a vizet, nagyjából 50-60°C-ra, ennél magasabbra, mondjuk 80°C-ra fölösleges a legtöbb esetben.

Biztosítsd otthonodban a melegvizet elektromos bojlerrel!

Biztosítsd otthonodban a melegvizet elektromos bojlerrel!

Most, hogy Te is megismerted az elektromos bojlert láthatod, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat.

Hogyha Te is szeretnéd elektromos bojlerrel garantálni a háztartásod melegvíz szükségleteit, akkor töltsd ki űrlapunkat, hogy partnereink minél előbb tudják egyeztetni Veled a részleteket!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Elektromos fűtőszőnyeg

Felújítanád a fűtésrendszert, azonban nem tudod, mi lenne a legalkalmasabb? Az elektromos fűtőszőnyeg remek választás lehet, mellyel jól jár a pénztárcád, a környezet, és az egészséged is.

Elektromos fűtőszőnyeg

Elektromos vízmelegítő

A technológia fejlődésének köszönhetően egyre korszerűbb módszerek léteznek a meleg víz előállítására. Jó példa erre az elektromos vízmelegítő – ismerkedj meg vele közelebbről!

Elektromos vízmelegítő

Elektromos konvektor

Szeretnél egy kiszámítható, hatékony és biztonságos fűtőberendezést az otthonodba? Bemutatjuk, miért lehet jó választás az elektromos konvektor, és mire kell figyelni a vásárlás előtt!

Elektromos konvektor

Elektromos bojler

Gondolkozol azon, hogy elektromos bojlerrel biztosítsd a háztartásod melegvíz fogyasztását? Szeretnéd tudni, hogy mi alapján válaszd ki a megfelelő bojlert? Mi választ adunk a kérdéseidre!

Elektromos bojler

Az elektromos törölközőszárító radiátor előnyei

A fürdőszoba fűtése néha kihívás, pláne, ha eredetileg nem terveztek oda fűtőtestet, és nagy átalakítással járna annak beszerelése. Ilyenkor tökéletes megoldás az elektromos törölközőszárító!

Az elektromos törölközőszárító radiátor előnyei

Elektromos hősugárzó

Szeretnél elektromos fűtésrendszerre váltani, de nem tudod, hogy a rengeteg típus közül melyiket válaszd? Ismerd meg az elektromos hősugárzók fajtáit, hogy a legjobb döntést hozhasd!

Elektromos hősugárzó

Elektromos padlófűtés

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az elektromos padlófűtés az egyik legjobb módszer otthonunk melegítésére. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni érdemes róla!

Elektromos padlófűtés

Elektromos fűtőtest

Új fűtésrendszer kialakítására készülsz? Vagy szeretnéd korszerűsíteni, lecserélni a régit, de nem tudod melyik típust válaszd? Segítünk! Tudj meg többet az elektromos fűtőtestekről!

Elektromos fűtőtest

Elektromos törülközőszárító

Meguntad, hogy a törülköződ sosem szárad meg a következő fürdésig, és állandóan nyirkos? Egy elektromos törülközőszárító beszerzésével búcsút mondhatsz ennek a kellemetlen élménynek!

Elektromos törülközőszárító

Elektromos radiátorok: megéri ebben gondolkozni?

Elektromos fűtésben gondolkozol? Remek megoldás lehet erre az elektromos radiátor. Cikkünket elolvasva megtudod, milyen előnyökkel jár, ha ezt a fűtőtestet választod!

Elektromos radiátorok: megéri ebben gondolkozni?

Egy modern megoldás a fűtésre: elektromos kazán

Szeretnéd egy gazdaságos és kényelmes fűtésrendszerrel biztosítani a kellemes hőmérsékletet a hideg téli napokra? Ismerd meg korszerű fűtés technológiával rendelkező elektromos kazánt!

Egy modern megoldás a fűtésre: elektromos kazán

Elektromos kandalló – komfort korom nélkül

Téged is megnyugtatnak a kandalló lobogó lángjai? Viszont nem szeretnél a kosszal, a füsttel, a tűzifával és a többi kényelmetlenséggel foglalkozni? Az elektromos kandallót akkor Neked találták ki!

Elektromos kandalló – komfort korom nélkül

Elektromos fűtőpanel: miért érdemes ezt választanod?

Az elektromos fűtés mára sokkal gazdaságosabb, mint fosszilis társai, ráadásul környezetkímélő megoldás is. Olvasd el, milyen esetben éri meg elektromos fűtőpanelt alkalmaznod otthonodban!

Elektromos fűtőpanel: miért érdemes ezt választanod?