Napelem – üzemeltesd elektromos fűtésedet akár költségmentesen, napelemekkel

Napelem – üzemeltesd elektromos fűtésedet akár költségmentesen, napelemekkel

Az elektromos fűtés ellenzőinek van egy komoly ütőkártya a kezükben, mégpedig a költséges üzemeltetés.

Sajnos az energiaárak nemhogy csökkennének vagy stagnálnának, de sajnos egyre csak emelkednek, és ez az áramra különösen igaz.

Ha valaki tényleg csak elektromos úton szeretné az otthonát fűteni az jobb, ha felkészül néhány igen borsos villanyszámlára a hideg hónapokban.

Vagy mégsem?

Lehetséges úgy elektromos fűtést üzemeltetni, hogy az ne hozzon maga után horribilis rezsiöltségeket, és mellette még környezettudatos is legyen az ember?

A válasz szerencsére igen, a kulcsa pedig a napelem technológia!

Egy megfelelően megtervezett és kivitelezett napelem rendszerrel bárki kiválthatja az áramköltségeit, hiszen a panelek megtermelik azt a mennyiséget, amit utána elhasznál!

Ha esetleg még nem ástad volna bele magad mélyebben a témába, érdekel, hogyan működnek ezek a rendszerek és a segítségükkel az elektromos fűtés?

Amennyiben igen, akkor olvass tovább bátran!

Mitől ilyen népszerűek a napelem rendszerek?

Valószínűleg Neked is feltűnt, hogy egyre több házon látni a sötét, fényes lapokat, melyek azt jelzik, hogy az adott háztartásban napelemes rendszer működik.

Ezek a napelem panelek, melyek az egyik legfőbb alkotóelemei a háztartási kiserőműnek, és amelyek nélkül lehetetlen lenne a fotovoltaikus áramfejlesztés.

Nem összekeverendő a napkollektorral, mely szintén a nap nyújtotta lehetőségeket használja ki, ám teljesen máshogy!

  • A napelem rendszer a napból érkező elektromágneses sugárzásból fejleszt áramot,
  • ezzel szemben a napkollektor vizet melegít.

Mindkettő hasznos, ám a napelem rendszer különösen népszerű, köszönhetően annak, hogy a segítségével akár nullára is csökkenthető a háztartás áramköltsége.

Ez pedig, figyelembe véve a már emlegetett energiaárakat, érthető módon igazán vonzó befektetéssé teszi.

Hogyan működik a napelem rendszer?

Hogyan működik a napelem rendszer?

A fotovoltaika, más néven fényelektromosság nagyon érdekfeszítő téma, régóta foglalkoztatja a tudomány és technika világát.

Először a 19. század végén kísérleteztek vele, de csak a 20. században forrott ki annyira a technológia, hogy alkalmas legyen mind ipari, mind polgári célokra.

Többek között a híres Albert Einstein is foglalkozott a dologgal, és komoly áttöréseket köszönhetünk neki.

A folyamat lényege, hogy a napelem panelek tulajdonképpen mesterségesen létrehozott kristálymezők félvezető anyagból (első sorban szilíciumból), melyekből a beérkező elektromágneses sugárzás hatására elektronok szabadulnak fel.

Az alájuk elhelyezett vezető-réteg ezeket az elektronokat továbbítja egyenáram formájában a rendszer „szíveként” funkcionáló inverterbe, mely váltóárammá alakítja, ami már számunkra is hasznosítható.

Ezt az energiát vagy felhasználjuk, vagy elraktározzuk, vagy pedig a kétirányú mérőórán keresztül az elektromos hálózatba juttatjuk.

Na de akkor is kell áram, ha nem süt a nap, igaz?

Ez így van, és teljesen jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem süt a nap, azaz nem termelődik elektromosság.

Azonban ettől nem kell tartanod, hiszen a napelem rendszereknek 3 típusa van:

  • a szigetüzemű,
  • a hibrid,
  • és a hálózatra visszatápláló.

Amiatt, hogy borult időben vagy éjszaka áram nélkül maradsz, csak az első esetében kell tartanod, hiszen a szigetüzemű rendszereknek nincs összeköttetése az hálózattal, csak akkumulátorokra tudja eltárolni a megtermelt energiát, illetve azokról tudsz később fogyasztani.

Ezzel szemben a hibrid és visszatápláló rendszerek a kétirányú mérőórával ugyanúgy összeköttetésben állnak az áramszolgáltatóval, és tudsz onnan elektromosságot vételezni.

A különbség mindössze annyi, hogy a hibrid rendszer szintén rendelkezik akkumulátorokkal, és ha azok lemerültek, akkor kezdesz csak el hálózati áramot venni.

Vagyis a klasszikus, visszatápláló rendszer képlete nagyon egyszerű: amíg nem fogyasztasz, de termelsz, addig azt a szolgáltató veszi át tőled, és amikor nem termelsz, de fogyasztanál, te veszel tőle.

Vagyis a rendszer a termelés-felvétel egyensúlyon alapszik?

Vagyis a rendszer a termelés-felvétel egyensúlyon alapszik?

Tulajdonképpen igen, azok számára, akik szaldó elszámolásban vannak a szolgáltatóval.

Azonban ennek mostanra vannak feltételei, de erről kicsit később.

Természetesen megesik, hogy a kettő nem fedi egymást teljesen, de még így is összehasonlíthatatlanul alacsonyabb lesz a rezsid, mintha nem napelemmel termelnéd az áramot!

És, mint azt említettük az elején, az elektromos fűtés meglehetősen áramigényes, ami olykor sokkoló méretű villanyszámlát is maga után hozhat, ha például tartósan van nagyon hideg.

Itt következik hát a nagy kérdés: Lehetséges úgy összehozni a napelemes rendszert és az elektromos fűtést, hogy alacsonyan maradjon vagy 0 legyen a rezsi?

A jó hír az, hogy igen!

A napelemmel üzemeltetett elektromos fűtés kulcsa az alapos számolás!

A napelemmel üzemeltetett elektromos fűtés kulcsa az alapos számolás!

Annak érdekében, hogy ez az áhított állapot létrejöhessen, van valami, amit mindennél fontosabb megtenni mindenek előtt: kiszámítani a várható áramigényeket, és ahhoz igazítani a napelem rendszer termelését!

Minden napelemes rendszer személyre szabottan kerül összeállításra, pontosan ezért, hiszen nincs két egyforma fogyasztású háztartás.

Ha a rendszer túl nagy, akkor túltermelés keletezik, ha viszont kicsi, akkor üdvözölhetjük újra a villanyszámlát.

Így tehát a szakembernek pontosan ki kell számolnia, hogy hány darab és milyen teljesítményű napelem panelre lesz majd szükség, illetve mekkora kapacitású inverterre az átalakításhoz.

Ehhez viszont hihetetlenül fontos mind a helyszíni felmérés, mind pedig annak ismerete, hogy mennyi áramot tervezel fogyasztani.

Értelemszerűen az elektromos fűtés alaposan megnyomja ezeket a számokat, de ha a napelem rendszer megfelelő méretű, és a termelés el tudja látni a felvételt, akkor nem lesz gond.

Érdemes 2023-tól is napelemekkel támogatott elektromos fűtésben gondolkodni?

Sokak számára hozott kellemetlen meglepetést 2022. októbere, amikor a kormány az elektromos hálózat túltelítettségére és korszerűtlenségére hivatkozva előre meg nem határozott időre felfüggesztette a hálózatba visszatápláló napelem rendszerek engedélyeztetését.

Azaz a rendelet visszavonásáig új rendszerre engedélyt kérni már nem lehetséges, csak olyanra, ami kizárólag saját használatra termelnek, a hálózatba nem juttatnak vissza.

Ezzel egy időben a szaldó elszámolás végét is bejelentették: minden napelem rendszer tulajdonos a rendszere üzembe helyezésétől számított 10. év végéig jogosult rá (amennyiben az engedélyt 2022. október 31-e előtt megkapta), ha a telepítés 2023. december 31-ig megvalósul.

A szabályozás visszamenőlegesen is érvényes, és 2024. január 1-től az új, bruttó elszámolásra kell áttérniük azoknak, akik 2014. előtt telepíttettek.

Jogosan merül hát fel a kérdés, hogy 2023-ban és azután érdemes-e még ebbe az irányba gondolkodni.

Talán meglepő lehet, de igen!

A kiváltott energia az kiváltott energia, akárhogy is nézzük.

Hiába nem lehetséges már újoncként csatlakozni a szaldó elszámoláshoz, hiába elérhetetlen jelenleg a visszatápláló rendszer engedélyeztetése, azért még mindig van remény, hiszen minden kilowattóra megtakarított elektromosság számít.

Ha hosszú távra gondolkozol, akkor egy akkumulátorokkal felszerelt, a hálózathoz csak vételi szinten kapcsolt napelem rendszer még mindig jelentősen csökkentheti az elektromos fűtés okozta rezsiköltségeket, ezáltal szépen apránként hozogatja vissza az árát.

Azaz ameddig a napelemek által feltöltött akkumulátorok kitartanak, addig a villanyóra pörgetése nélkül üzemeltetheted a fűtésedet, miután pedig lemerültek, ugyanúgy működhetnek tovább a hálózatból vételezett árammal.

Ha minden nap csak egy fél napi energiát meg tudsz így takarítani, az is számít, pláne több évtizedes távlatban!

Ráadásul így a felhasznált energiának egy tetemes része ugyanúgy karbonsemleges forrásból fedezhető!

De akár érdemes lehet úgy megterveztetni a napelem rendszert, hogy átállítható legyen hálózatra visszatáplálásra, hiszen még ha jelenleg nem is lehetséges ilyet üzembe helyeztetni, ez az állapot nem tart örökké!

Mégis van remény, hogy újra elérhetővé válnak a visszatápláló rendszerek?

A 2022-ben meghirdetett korlátozás, melyet már említettük, egy ideiglenes állapot, mindössze a bizonytalanság nagyon kellemetlen benne, hiszen nem tudjuk, mikor függesztik fel.

A remény azonban felcsillant, ugyanis 2023. elején már fel is röppent a hír, hogy folyamatosan fogják felülvizsgálni az indokoltságát, és így van rá esély, hogy belátható időn belül véget ér!

A legutóbbi értesülések szerint a vizsgálat régiónként fog zajlani folyamatosan, és ha a hálózati üzemeltető megállapítja, hogy már nem indokolt a napelem-stop, akkor informálni fogja erről az államigazgatást, ahol döntés születhet a korlátozás regionális felfüggesztéséről.

Azaz nem országosan fogják ismét engedélyezni a visszatápláló rendszereket, hanem területről területre.

A vizsgálatot maximum 6 havonta kell elvégezni, ez azonban nem zárja ki, hogy ennél gyakrabban történik majd meg, tehát van rá esély, hogy belátható időn belül Számodra is ismét lehetséges lesz a telepítés!

Éppen ezért érdemes mielőbb árajánlatot kérni, hogy ne a korlátozás feloldásakor induljon el a felmérési, tervezési folyamat!

A napelem rendszer és az elektromos fűtés nagyszerű kombináció!

A napelem rendszer és az elektromos fűtés nagyszerű kombináció!

Megtetszett a gondolat, hogy az elektromos fűtésre váltás mellett akár költségmentessé is teheted azt a magad számára?

Netán már van napelem rendszered, amit egy kis bővítéssel akár arra is alkalmassá lehet tenni, hogy a fűtésedet is ellássa energiával?

Vagy csak kiegészítésképpen kacérkodsz a napelemek üzemeltette elektromos fűtésen?

Legyen bárhogy is, abban biztos ehetsz, hogy partnereink teljes odaadásukkal és minden szaktudásukkal állnak a rendelkezésedre.

Töltsd hát ki az ajánlatkérő adatlapot, és engedd, hogy a lakóhelyed szerint területileg illetékes partnerünk felvegye Veled a kapcsolatot, és megtárgyalhassátok a kérdéseidet, elképzelésidet, további részleteket!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Napelemre támogatás

Az elektromos fűtés akkor a leggazdaságosabb, ha azt napelem rendszerrel kombinálod. Nézzük meg, milyen támogatások segíthetnek abban, hogy ez minél hamarabb megvalósulhasson!

Napelemre támogatás

Napelem árak

Napelemekkel termelnéd meg az áramot a háztartásod fűtésrendszeréhez? Ez mindenképpen jó befektetés, ami idővel megtérül. De vajon milyen kezdeti költségekre kell számítani?

Napelem árak

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer

Szeretnéd korszerűsíteni az otthonod energiaellátását? A napelem rendszer és az elektromos fűtésrendszer összehangolásával költséghatékonyan biztosíthatod az ideális otthoni hőmérsékletet!

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer