Napelem – üzemeltesd elektromos fűtésedet akár költségmentesen, napelemekkel

Napelem – üzemeltesd elektromos fűtésedet akár költségmentesen, napelemekkel

Az elektromos fűtés ellenzőinek van egy komoly ütőkártya a kezükben, mégpedig a költséges üzemeltetés.

Sajnos az energiaárak nemhogy csökkennének vagy stagnálnának, de sajnos egyre csak emelkednek, és ez az áramra különösen igaz.

Ha valaki tényleg csak elektromos úton szeretné az otthonát fűteni az jobb, ha felkészül néhány igen borsos villanyszámlára a hideg hónapokban.

Vagy mégsem?

Lehetséges úgy elektromos fűtést üzemeltetni, hogy az ne hozzon maga után horribilis rezsiöltségeket, és mellette még környezettudatos is legyen az ember?

A válasz szerencsére igen, a kulcsa pedig a napelem technológia!

Egy megfelelően megtervezett és kivitelezett napelem rendszerrel bárki kiválthatja az áramköltségeit, hiszen a panelek megtermelik azt a mennyiséget, amit utána elhasznál!

Ha esetleg még nem ástad volna bele magad mélyebben a témába, érdekel, hogyan működnek ezek a rendszerek és a segítségükkel az elektromos fűtés?

Amennyiben igen, akkor olvass tovább bátran!

Mitől ilyen népszerűek a napelem rendszerek?

Valószínűleg Neked is feltűnt, hogy egyre több házon látni a sötét, fényes lapokat, melyek azt jelzik, hogy az adott háztartásban napelemes rendszer működik.

Ezek a napelem panelek, melyek az egyik legfőbb alkotóelemei a háztartási kiserőműnek, és amelyek nélkül lehetetlen lenne a fotovoltaikus áramfejlesztés.

Nem összekeverendő a napkollektorral, mely szintén a nap nyújtotta lehetőségeket használja ki, ám teljesen máshogy!

  • A napelem rendszer a napból érkező elektromágneses sugárzásból fejleszt áramot,
  • ezzel szemben a napkollektor vizet melegít.

Mindkettő hasznos, ám a napelem rendszer különösen népszerű, köszönhetően annak, hogy a segítségével akár nullára is csökkenthető a háztartás áramköltsége.

Ez pedig, figyelembe véve a már emlegetett energiaárakat, érthető módon igazán vonzó befektetéssé teszi.

Hogyan működik a napelem rendszer?

Hogyan működik a napelem rendszer?

A fotovoltaika, más néven fényelektromosság nagyon érdekfeszítő téma, régóta foglalkoztatja a tudomány és technika világát.

Először a 19. század végén kísérleteztek vele, de csak a 20. században forrott ki annyira a technológia, hogy alkalmas legyen mind ipari, mind polgári célokra.

Többek között a híres Albert Einstein is foglalkozott a dologgal, és komoly áttöréseket köszönhetünk neki.

A folyamat lényege, hogy a napelem panelek tulajdonképpen mesterségesen létrehozott kristálymezők félvezető anyagból (első sorban szilíciumból), melyekből a beérkező elektromágneses sugárzás hatására elektronok szabadulnak fel.

Az alájuk elhelyezett vezető-réteg ezeket az elektronokat továbbítja egyenáram formájában a rendszer „szíveként” funkcionáló inverterbe, mely váltóárammá alakítja, ami már számunkra is hasznosítható.

Ezt az energiát vagy felhasználjuk, vagy elraktározzuk, vagy pedig a kétirányú mérőórán keresztül az elektromos hálózatba juttatjuk.

Na de akkor is kell áram, ha nem süt a nap, igaz?

Ez így van, és teljesen jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem süt a nap, azaz nem termelődik elektromosság.

Azonban ettől nem kell tartanod, hiszen a napelem rendszereknek 3 típusa van:

  • a szigetüzemű,
  • a hibrid,
  • és a hálózatra visszatápláló.

Amiatt, hogy borult időben vagy éjszaka áram nélkül maradsz, csak az első esetében kell tartanod, hiszen a szigetüzemű rendszereknek nincs összeköttetése az hálózattal, csak akkumulátorokra tudja eltárolni a megtermelt energiát, illetve azokról tudsz később fogyasztani.

Ezzel szemben a hibrid és visszatápláló rendszerek a kétirányú mérőórával ugyanúgy összeköttetésben állnak az áramszolgáltatóval, és tudsz onnan elektromosságot vételezni.

A különbség mindössze annyi, hogy a hibrid rendszer szintén rendelkezik akkumulátorokkal, és ha azok lemerültek, akkor kezdesz csak el hálózati áramot venni.

Vagyis a klasszikus, visszatápláló rendszer képlete nagyon egyszerű: amíg nem fogyasztasz, de termelsz, addig azt a szolgáltató veszi át tőled, és amikor nem termelsz, de fogyasztanál, te veszel tőle.

Vagyis a rendszer a termelés-felvétel egyensúlyon alapszik?

Vagyis a rendszer a termelés-felvétel egyensúlyon alapszik?

Tulajdonképpen igen, köszönhetően a nálunk egyedülálló módon még mindig működő szaldós elszámolásnak.

Ha a megtermelt és a hálózatba táplált energiamennyiség és a termelési szünetben vásárolt mennyiség kiegyenlítik egymást, akkor a végeredmény egy nullás elszámolás lesz, és nem kell egy forintot sem költened villanyszámlára.

Természetesen megesik, hogy a kettő nem fedi egymást teljesen, de még így is összehasonlíthatatlanul alacsonyabb lesz a rezsid, mintha nem napelemmel termelnéd az áramot!

És, mint azt említettük az elején, az elektromos fűtés meglehetősen áramigényes, ami olykor sokkoló méretű villanyszámlát is maga után hozhat, ha például tartósan van nagyon hideg.

Itt következik hát a nagy kérdés: Lehetséges úgy összehozni a napelemes rendszert és az elektromos fűtést, hogy alacsonyan maradjon vagy 0 legyen a rezsi?

A jó hír az, hogy igen!

A napelemmel üzemeltetett elektromos fűtés kulcsa az alapos számolás!

A napelemmel üzemeltetett elektromos fűtés kulcsa az alapos számolás!

Annak érdekében, hogy ez az áhított állapot létrejöhessen, van valami, amit mindennél fontosabb megtenni mindenek előtt: kiszámítani a várható áramigényeket, és ahhoz igazítani a napelem rendszer termelését!

Minden napelemes rendszer személyre szabottan kerül összeállításra, pontosan ezért, hiszen nincs két egyforma fogyasztású háztartás.

Ha a rendszer túl nagy, akkor túltermelés keletezik, ha viszont kicsi, akkor üdvözölhetjük újra a villanyszámlát.

Így tehát a szakembernek pontosan ki kell számolnia, hogy hány darab és milyen teljesítményű napelem panelre lesz majd szükség, illetve mekkora kapacitású inverterre az átalakításhoz.

Ehhez viszont hihetetlenül fontos mind a helyszíni felmérés, mind pedig annak ismerete, hogy mennyi áramot tervezel fogyasztani.

Értelemszerűen az elektromos fűtés alaposan megnyomja ezeket a számokat, de ha a napelem rendszer megfelelő méretű, és a termelés el tudja látni a felvételt, akkor nem lesz gond.

A napelem rendszer és az elektromos fűtés nagyszerű kombináció!

A napelem rendszer és az elektromos fűtés nagyszerű kombináció!

Megtetszett a gondolat, hogy az elektromos fűtésre váltás mellett akár költségmentessé is teheted azt a magad számára?

Netán már van napelem rendszered, amit egy kis bővítéssel akár arra is alkalmassá lehet tenni, hogy a fűtésedet is ellássa energiával?

Vagy csak kiegészítésképpen kacérkodsz a napelemek üzemeltette elektromos fűtésen?

Legyen bárhogy is, abban biztos ehetsz, hogy partnereink teljes odaadásukkal és minden szaktudásukkal állnak a rendelkezésedre.

Töltsd hát ki az ajánlatkérő adatlapot, és engedd, hogy a lakóhelyed szerint területileg illetékes partnerünk felvegye Veled a kapcsolatot, és megtárgyalhassátok a kérdéseidet, elképzelésidet, további részleteket!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Napelemre támogatás

Az elektromos fűtés akkor a leggazdaságosabb, ha azt napelem rendszerrel kombinálod. Nézzük meg, milyen támogatások segíthetnek abban, hogy ez minél hamarabb megvalósulhasson!

Napelemre támogatás

Napelem árak

Napelemekkel termelnéd meg az áramot a háztartásod fűtésrendszeréhez? Ez mindenképpen jó befektetés, ami idővel megtérül. De vajon milyen kezdeti költségekre kell számítani?

Napelem árak

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer

Szeretnéd korszerűsíteni az otthonod energiaellátását? A napelem rendszer és az elektromos fűtésrendszer összehangolásával költséghatékonyan biztosíthatod az ideális otthoni hőmérsékletet!

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer