Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

Az építési szabványok, szabályozások egyáltalán nincsenek kőbe vésve, folyamatosan alakulnak, változnak.

Ha nem így lenne, az egyrészt magában hordozná a káoszt, mindenki úgy és abból építkezne, ahogy neki tetszik, ez pedig komoly veszélyeket rejtene magában.

Másrészt a környezettudatosság sem lenne szempont, hogy az energiahatékonyságról már ne is beszéljük – a kettő egyébként valamilyen szinten összefonódik.

Többek között ez utóbbi kettő a meghatározó tényező abban a viszonylag új, még életbe nem lépett szabályozásban, miszerint ma már nem kaphat használatbavételi engedélyt az az újépítésű ingatlan, ami nem éri el legalább a BB energetikai besorolást, ez pedig magában hordozza azt is, hogy a fenntartáshoz használt energiának legalább a 25%-a megújuló energiaforrásból kell, hogy származzon.

De mit is ért a szabályozás megújuló energia alatt és vannak-e kifejezett kikötések ezzel kapcsolatban?

Megfelel-e egy hőszivattyú rendszer is ennek a követelmények, vagy további fejlesztésekben is gondolkodnod kell?

Az ezzel kapcsolatos kérdésekre szeretnénk most Neked is választ adni!

Legalább BB besorolás

A szabályozás módosulása először 2021. január 1-ére lett tervezve, ám utána módosult az életbe lépése 2022. június 20-ra.

Végül aztán a végső határidőt ismét kitolták 2024-re, ezzel újabb két év haladékot adva az építkezőknek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tervezetet figyelmen kívül lehet hagyni, hiszen lehetséges, hogy a következő dátumkor már valóban életbe lép a szigorírás, miszerint újépítésű ingatlanok csak abban az esetben kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha elérik legalább a BB energetikai besorolást.

Vagyis az újonnan elkészült ingatlant csak abban az esetben lehet elkezdeni lakni, ha a tanúsítási folyamat során megállapítják, hogy a „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő” besorolásba esik.

Ez egyfelől jó, mert így sokkal gazdaságosabban fenntartható házak fognak épülni, másfelől viszont azt is jelenti, hogy költségesebb lesz az építkezés.

De mi is pontosan ez a besorolás, és mit jelent ez az energetikai tanúsítás-dolog?

Az energetikai tanúsításról – röviden

Az energetikai tanúsításról – röviden

Az energetikai tanúsítás, ha esetleg még nem találkoztál ezzel a kifejezéssel, egy mérési rendszer, amivel az ingatlanok fenntartásához szükséges energiafelhasználás mértékét vizsgálják.

Vagyis azt, hogy egy négyzetméterre vetítve hány kilowatt energia szükséges az életvitelszerű tartózkodáshoz szükséges körülmények fenntartásához.

12 fokozata van a besorolásoknak, mindegyiket két betűvel jelölik, és JJ-től (legrosszabb) AA++-ig (legjobb) adják a lakásoknak:

 • AA++: minimális energiaigényű,
 • AA+: kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
 • AA: közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknél jobb
 • BB: közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő
 • CC: korszerű
 • DD: korszerűt megközelítő
 • EE: átlagosnál jobb
 • FF: átlagos
 • GG: átlagos megközelítő
 • HH: gyenge
 • II: rossz
 • JJ: kiemelkedően rossz

Mindegyiknek megvan a maga hivatalosan megállapított értéke, de ebbe most nem mélyednénk bele.

A lényeg, hogy a szakember a tanúsítás során megvizsgálja az ingatlan szerkezetét, szigeteltségét, a nyílászárókat, a fűtési módot, tájolást és egyebeket, hogy megállapítsa, milyen besorolásba esik.

Erre szükség van adásvételhez, bizonyos pályázatokhoz, banki hitelhez, és mint ebben az esetben, a használatbavételi engedélyhez.

Vagyis egy magas kategóriát kell majd elérni?

Vagyis egy magas kategóriát kell majd elérni?

Tulajdonképpen igen, hiszen, mint láthatod, a BB besorolás elég magasan helyezkedik el a ranglétrán, tehát elég jónak számít.

Ez azt jelenti, hogy az előírásoknak megfelelő építőanyagokból, a megfelelő vastagságú szigeteléssel, többrétegű nyílászárókkal, stb. kell elkészülnie az ingatlannak ahhoz, hogy megkaphassa ezt a besorolást, és így a kívánt engedélyt.

És van még egy fontos kikötés: a fenntartáshoz felhasznált energia minimum 25%-át, tehát a negyedét megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

Ez egy olyan kritérium, ami minden felsőbb besoroláshoz hozzátartozik, enélkül nem adható meg a jobb kategória, bármennyire korszerű is az adott ingatlan.

Vagyis aki 2024-től kezdődően szeretne új házat építeni akár saját, akár befektetési céllal, csak akkor kaphatja meg a használatbavételi engedélyt a hivataltól, ha eleve kalkulál ezzel, és így tervezteti, építteti meg.

Ám van egy könnyítés: nincs megkötve, hogy melyik megújuló forrást kell alkalmazni.

Mi minden számít megújuló energiának?

Mi minden számít megújuló energiának?

Megújuló energiaforrásnak azokat az energiaforrásokat nevezzük, amik nem merülnek ki, avagy újratermelődnek – voltaképpen így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni.

Vagyis szemben a fosszilis energiahordozókkal, mint a földgáz, a szén vagy az olaj, ezek olyan energiaforrások, melyekkel bármeddig számolhatunk (legalább is emberi léptékkel nézve), nem fognak kimerülni.

Ide tartozik a szélenergia, a napenergia, a természetes hőenergia, de még a tűzifa és a mezőgazdasági termelés hulladékaiból előállított fűtőanyagok is!

Azaz ha bármilyen olyan áramellátó vagy fűtőrendszer üzemel a házban, ami megújuló energiaforrást alkalmaz, és az aránya eléri a 25%-ot a felhasznált energiában, máris egy lépéssel közelebb vagy a célhoz!

És a jó hír az, hogy a hőszivattyú rendszerek maximálisan megfelelnek ezeknek a követelményeknek!

Vagyis ha az újonnan épülő házad fűtését teljes mértékben hőszivattyúval oldod meg, egész biztosan nem lesz gondod arra, hogy ezt a 25%-ot elérd.

Tehát, ha hőszivattyúval épül meg az új házad, nem kell aggódnod az engedély miatt!

Tehát, ha hőszivattyúval épül meg az új házad, nem kell aggódnod az engedély miatt!

Abszolút nem véletlen, hogy a napenergia mellett a hőszivattyú rendszerek jelentik a megújuló energiát hasznosító háztartási erőművek krémjét.

Itt egy nagyon gazdaságosan, nagy hatékonysággal működtethető, megújuló energiát hasznosító berendezésről beszélünk, ami viszonylag csekély áramfogyasztás mellett az egész ingatlant ki tudja fűteni, káros anyagok kibocsájtása nélkül.

Ha mostanában tervezel tehát belevágni álmaid házának megépítésébe, és például igen komfortos padlófűtéssel képzelted el, jobb választás nemigen létezik számodra, mint a hőszivattyú.

Legyen szó akár levegő-víz rendszerűről, vagy bármilyen másról, ez egy olyan lehetőség, amivel mindenképpen érdemes számolnod.

Sőt, az időszakos, kedvezményes áramtarifa sem éppen elhanyagolható tényező, amit a legtöbb szolgáltatónál már igényelhetsz hozzá.

Bízd partnereinkre hőszivattyú rendszeredet!

Egy olyan hőszivattyú céget keresel, amelyik megbízható, és a Te igényeidnek megfelelő rendszert tervez és kivitelez új, vagy már meglévő otthonod számára?

Akkor a legjobb helyen jársz, hiszen partnereink egytől egyig tapasztalt és hozzáértő vállalkozások, és csak arra várnak, hogy ajánlatot adhassanak Neked!

Mindössze annyit kell tenned, hogy kitöltöd az ajánlatkérő adatlapot, és területileg illetékes partnerünk felveszi Veled a kapcsolatot a további részletek megtárgyalásához!

Hozz egy jó döntést, és tedd meg az első lépést a jövő fenntartható fűtésrendszere felé!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Tudni szeretnéd, hogy hőszivattyúval vagy klímával lenne-e érdemes fűteni? A válasz megadása nem is olyan magától értetődő, de mi igyekszünk segítséget nyújtani a számodra!

Hőszivattyúval vagy klímával érdemesebb-e fűteni? Itt a válasz!

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú – De mikor térül meg?

A hőszivattyú egy kiváló befektetés, ami mostanra annyira nyilvánvaló, hogy talán beszélni is kár róla. De mennyi a megtérülési ideje ennek a beruházásnak?

Egyre nyilvánvalóbb: a fűtésrendszer korszerűsítés része a hőszivattyú

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Egy hőszivattyú rendszer kiépítése, telepítése és beüzemelése, lássuk be, nem kevés költséggel jár. De vajon mi mindennel kell számolnod, ha ilyen irányú terveid vannak?

Mekkora befektetéssel jár egy hőszivattyú rendszer?

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

Az újépítésű ingatlanokra vonatkozó szabályok 2024-től megkövetelik a BB besorolást és a megújuló energia használatát. Hőszivattyú rendszerrel mindez gyerekjáték lesz!

Használatbavételi engedély megszerzése: hőszivattyúval is elérhető a kötelező megújuló energia-szint?

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Sokakban, így Benned is felmerülhet a kérdés: vajon egy gázkazán lenne jobb döntés, vagy egy hőszivattyú rendszer? Ennek a témának járunk most utána kicsit alaposabban!

A gázkazán a jobb döntés, vagy a hőszivattyú?

Hőszivattyú fűtés – környezettudatos és költséghatékony megoldás a hideg napokra!

Ne bajlódj a magas gázszámlákkal és drága szerelőkkel! Válassz egy előnyös és komfortos fűtésrendszert, ami még az ökológiai lábnyomodnak is jót tesz! A megoldás hőszivattyú fűtés!

Hőszivattyú fűtés

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

Szeretnéd kihasználni a házad alatt csörgedező talajvizekben rejlő lehetőségeket? A víz-víz hőszivattyú rendszerrel a vízben rejlő energiákkal befűtheted az otthonodat! Tudj meg róla többet!

Víz-víz hőszivattyú – az éltető vízzel megoldhatod a fűtésed kérdését!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Ha szeretnél egy praktikus és gazdaságos fűtési rendszert az otthonodba, akkor a levegő-víz hőszivattyút Neked találták ki! Olvasd el bejegyzésünket és ismerd meg ezt a kivételes lehetőséget!

A hidegből fűtést nyerni? A levegő-víz hőszivattyúval ez gyerekjáték!

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Kényelem és környezetvédelem kéz a kézben: ez a hőszivattyús padlófűtés! További jó hír, hogy nem csak a környezetet, hanem a pénztárcád is védi ez az innovatív megoldás.

Hőszivattyú padlófűtés: a tökéletes kombináció!

Hőszivattyú kazán

Nehéz eldönteni, hogy a hagyományos gázkazánnal, vagy inkább az újabb, még kevésbé elterjedt hőszivattyúval fűts? Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami megkönnyítheti a választást!

Hőszivattyú kazán

Hőszivattyús bojler

A hőszivattyú az egyik legtakarékosabb módja a fűtéshez szükséges hőenergia előállításának. Egy hőszivattyús bojlerrel ráadásul még a melegvíz-ellátást is hatékonyan megoldhatod!

Hőszivattyús bojler

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Valószínűleg Téged is foglalkoztat a kérdés: mi mindentől függhet egy hőszivattyú rendszer ára? A felvetés összetett, de igyekszünk mindenre kiterjedő választ adni!

Mi mindentől függ egy hőszivattyú rendszer ára?

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?

Vajon milyen fűtésrendszerrel lehet a leghatékonyabban kihasználni a hőszivattyúk adta lehetőségeket? Jó lesz a régi, vagy újra lesz szükség? Most megtudhatod a választ!

Milyen fűtésrendszer ideális hőszivattyúhoz?