Napelem árak – befektetés, ami idővel megtérül

Napelem árak – befektetés, ami idővel megtérül

Aki napelem rendszert telepítene otthonának tetejére, és így látná el a teljes háztartását árammal, az jól gondolkodik: olyan „csodafegyverre” tehet szert, ami az üzembe helyezéskor rögtön megkezdi a rezsiköltség okozta terhek felszámolását, ráadásul ezt egy környezetbarát, biztonságos módon teszi.

Érdemes a napelemekre egy befektetésként tekinteni, amely a kivitelezési költségek megtérülése után is hosszú évtizedekig termeli az elektromosságot, generációk számára biztosítva a tiszta energiát.

Napjainkban már azon sem kell aggódni, hogy a napsugarakból kinyert energia ne lenne elegendő egy-egy háztartás akár teljes energiaigényének ellátására.

Ha megfelelően kalkuláljuk annak méreteit és teljesítményét, akkor az elektromos fűtés mellett a világítást és minden egyéb, árammal működő berendezést is ki tud szolgálni egy ilyen rendszer.

Szeretnéd tudni, hogy a Te háztartásodban mennyibe kerülne a napelemek kivitelezése?

Összegyűjtöttük mindent, amit a témáról tudni érdemes.

Oldd meg az elektromos fűtést napelemmel!

Oldd meg az elektromos fűtést napelemmel!

A napelem árakat rengeteg különböző tényező befolyásolja, ezért azt már most le kell szögeznünk, hogy nem lehetséges látatlanban egy pontos összeget megállapítani.

Minden háztartás egyedi, ezáltal pedig az igényeik, a terveik, valamint a lehetőségeik is egyediek.

Alapszabályként elmondhatjuk, hogy minél nagyobb teljesítményű egy rendszer, annál több pénzbe fog kerülni – a legtöbbet tehát úgy hozhatjuk ki belőle, ha éppen akkorára tervezzük, amekkorára szükségünk van.

Természetesen kisebb, csupán kiegészítésként használt napelem rendszert is kivitelezhetünk, viszont ekkor a termelt és kiváltott energia-mennyiség is kisebb lesz.

Akkor járhatunk a legjobban, ha a teljes villanyszámlát, ezzel együtt pedig a fűtést is napelemek által termelt árammal váltjuk ki.

Egy ilyen rendszerrel remekül működtethetők például a fűtőpanelek, az infrafűtés, a padlófűtés és a hőszivattyú – bármelyiket is választjuk, ennek a kombinációnak nemcsak a pénztárcánk, hanem a bolygónk is hálás lesz.

Ha későbbre tervezed a fűtéskorszerűsítést, mint a napelemek beszerelését, akkor sincs gond, hiszen megfelelő kialakítással utólag is bővítheted a rendszert.

Mitől függhetnek még a napelem árak?

Mitől függhetnek még a napelem árak?

Azt tehát már tudjuk, hogy a háztartásunk energiaigénye nagyban befolyásolhatja a napelem árak alakulását – de vajon mi az, ami ezen kívül meghatározza, hogy a Te esetedben mekkora lesz a végösszeg?

Ott van például a felhasznált alkatrészek márkája és minősége: mint bármely más terméktípusnál, itt is megtalálható egy skála, mely az olcsó, kétes eredetű daraboktól egészen a csúcskategóriás, prémium gyártmányokig mozog.

Mind a napelem panelekre, mind a többi létfontosságú alkatrészre (inverter, tartószerkezet, egyéb kábelek és berendezések) igaz az, hogy semmiképpen sem éri meg spórolni rajtuk.

Egy ilyen hosszú időre szóló befektetésnél érdemes megbízható gyártókat választani, akik a magasabb költségek mellé komolyabb garanciákat is adnak – így nem érhet bennünket kellemetlen, akár súlyos anyagi veszteséggel járó meglepetés az évek során.

Ha tehát azt szeretnénk, hogy a napelem rendszer az átlagosnak számító 8-10 éven belül valóban visszahozza a ráfordított összeget, és utána még hosszú évtizedekig kiszolgálja háztartásunk igényeit, akkor érdemes mélyebben a zsebünkbe nyúlni.

Van értelme 2022. októbere után megtérülésről beszélni?

Mint az köztudott, 2022. októbere olyan változásokat hozott a magyar napelemes világban, aminek senki sem örült, nevezetesen azt, hogy a kormány az elektromos hálózat elavultsága miatt ideiglenesen beszüntette a visszatápláló rendszerek engedélyeztetését, és csak olyan háztartási méretű naperőművek építhetők, melyek csak saját használatra termelnek.

Azok, akik még október 31-e előtt megigényelték és megkapták az engedélyüket, megépíttethetik a rendszerüket, de az újonnan kiviteleztetni vágyók most egy ideig nem.

Ezzel együtt a szaldó elszámolási módszer végét is meghirdették végre: mindenki a napelem rendszere üzembe helyezését követő 10. év végéig jogosult rá; legkorábban 2024-ben kell páraknak átállni a bruttó rendszerre, az utolsóknak pedig a 2033-as évforduló után.

Vagyis akik még 2023-ban sikeresen lebonyolítják a kivitelezést, azok számára egy évtizeden át még elérhető lesz, és a szakszerű kivitelezés és magas minőségű alkatrészek elvileg lehetővé teszik ezen idő alatt a megtérülést.

De mi a helyzet a későn befektetőkkel?

Nem visszatápláló rendszerrel is megtérülhet a pénzünk?

Azt mindenképpen célszerű kijelenteni, hogy a megtakarított költség is pénz, még ha nem is olyan sok, mint azt elsőre vártuk.

Azonban egy olyan napelem rendszer, ami kizárólag saját használatra termel, ugyanúgy működtetheti az elektromos fűtésünket, természetesen a napsütéses órákban.

Persze este mindenképpen át kell állni a szolgáltatótól vásárolt elektromos energiára, viszont amit nap közben meg tudsz spórolni, az sem elhanyagolható!

A megfelelő tervezés mellett így akár a villanyra eső rezsiköltséged tetemes részét megtakaríthatod, hiszen amíg a napelemek termelnek, addig sem kell a központi hálózatból vételezned!

Most sovány vigasznak érezheted mindezt, és tény, hogy egy ilyen rendszer nem fogja 8 év alatt visszahozni az árát, de ne felejtsd el: egy minőségi napelem rendszer akár 40 évig is üzemelhet!

Ennyi idő alatt már lényegesen jobbak az esélyek, nem igaz?

A napelem-stop is véget ér egyszer…

Jó hír, hogy máris van kilátás a visszatápláló napelemes rendszerek korlátozásának feloldására, ugyanis 2023. elején közzé tették, hogy mennyi időnként kell felülvizsgálni, és mi lesz a megszüntetésének az eljárása.

A folyamat regionálisan fog zajlani, területenként vizsgálják, hogy az elektromos hálózat állapota indokolja-e még a tilalom fenntartását.

Ha a szolgáltató úgy ítéli meg, hogy nem, és a rendszer kész az újabb napelemek fogadására, akkor ezt bejelenti az államigazgatásnak, ahol elbírálják az eredményeket, és indítványozzák az újbóli engedélyezést.

Hivatalosan legkésőbb 6 havonta kell mindezt elvégezni, azonban az első vizsgálatok már meg is voltak vagy zajlanak, tehát nincs kizárva, hogy a nem túl távoli jövőben egyes régiók számára már újra lehetséges lesz a visszatápláló rendszerek engedélyeztetése.

Éppen ezért javasoljuk: kérj időben árajánlatot, ha előnyt szeretnél másokhoz képest, mert amikor a Te környékeden is véget ér a napelem-stop, már kész felméréssel és tervekkel indulhatsz neki az újraindult dömpingnek!

Milyen tényezők befolyásolhatják a hatékonyságot?

Milyen tényezők befolyásolhatják a hatékonyságot?

A házunk elhelyezkedése, környezete és alakja befolyásolhatja nemcsak a termelés hatékonyságát, hanem azt is, hogy egyáltalán kerülhet-e hozzánk napelem rendszer.

Mindenképp érdemes tehát beiktatni egy helyszíni felmérést – egyrészt fontos megbizonyosodnunk arról, hogy a rendszerünk valóban a legjobb hatásfokon termel majd, másrészt a napelem árak is csak ezt követően kerülhetnek meghatározásra.

A napelemek optimális termelése függ

  • a tető méretétől és dőlésszögétől – ha a tetőn nem férnének el a panelek, más helyszínt (pl. a talajt) kell kijelölni az elhelyezésükre, valamint minden esetben ügyelni kell a kb. 25-45 fokos szögre;
  • a ház tájolásától – itt a délkelet-délnyugat közötti a legmegfelelőbb;
  • a különböző árnyékoló tényezőktől.

Fontos továbbá tisztában lenni azzal, hogy a tető el fogja-e bírni a rendszerünket, és ha igen, akkor az sem mindegy, hogy milyen típusú tartószerkezetre lesz hozzá szükség.

Túl nagy befektetésnek tűnik? Van segítség!

Való igaz, hogy a napelemek telepítése nem olcsó mulatság, legalábbis ami a kezdeti költségeket illeti.

Azonban egy olyan alternatív energiaforrásról van szó, aminek a térnyerése hazánkban is észrevehető: ez nemcsak az egyre több háztetőre felkerülő panelekben mutatkozik meg, hanem az olyan rendeletek és pályázatok részleteiben is, melyek a zöldenergia széles körű elterjesztését tűzték ki célul.

Több olyan támogatás is elérhető volt az utóbbi időben, aminek segítségével mentesülhettünk a kivitelezési költségek egy részétől, sőt, adott esetben akár a projekt teljes árát is fedezhettük – ilyen például az Otthonfelújítási Támogatás, vagy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv pályázata.

Való igaz, hogy 2022-ben ezek jelentős része kifutott vagy leállt, illetve értelmét vesztette a leállított engedélyeztetéssel, azonban minden esély megvan rá, hogy a korlátozás felfüggesztésével újraindulnak, újak indulnak helyettük!

Érdemes tehát figyelni az aktuális lehetőségeket, hiszen ha megfelelünk a követelményeknek, akkor akár milliókat is spórolhatunk a napelem rendszer kivitelezésekor.

Valósítsd meg Te is a létező legjobb befektetést az otthonodban!

Valósítsd meg Te is a létező legjobb befektetést az otthonodban!

Bár azt előre nem tudjuk megmondani Neked, hogy milyen napelem árakkal kell kalkulálnod, afelől biztosíthatunk, hogy jól fogsz járni vele.

Ha elektromos fűtést is tervezel bevezetni az otthonodban, akkor maximálisan ki tudod használni egy ilyen rendszer előnyeit, ugyanis a napelemek által megtermelt árammal oldhatod meg ezeknek a készülékeknek a működését.

Kérdéseid lennének az elektromos fűtéssel kapcsolatban, esetleg szeretnél belevágni annak kivitelezésébe?

Ne várj tovább – vedd fel velünk a kapcsolatot az adatlapunkon keresztül még ma, hogy Neked is segíthessünk a folyamat minden lépésében!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Napelemre támogatás

Az elektromos fűtés akkor a leggazdaságosabb, ha azt napelem rendszerrel kombinálod. Nézzük meg, milyen támogatások segíthetnek abban, hogy ez minél hamarabb megvalósulhasson!

Napelemre támogatás

Napelem árak

Napelemekkel termelnéd meg az áramot a háztartásod fűtésrendszeréhez? Ez mindenképpen jó befektetés, ami idővel megtérül. De vajon milyen kezdeti költségekre kell számítani?

Napelem árak

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer

Szeretnéd korszerűsíteni az otthonod energiaellátását? A napelem rendszer és az elektromos fűtésrendszer összehangolásával költséghatékonyan biztosíthatod az ideális otthoni hőmérsékletet!

Napelem rendszer és elektromos fűtésrendszer