Elektromos konvektor

Elektromos konvektor

Ma már egyre többen választanak valamilyen elektromos berendezést otthonuk fűtéséhez a hagyományos, tüzelőanyaggal működő változatok helyett.

Az elektromos fűtésről általánosságban elmondható, hogy biztonságos, precíz és nagy hatékonyságú, amely tulajdonságok mind-mind hozzájárulnak népszerűségükhöz.

Megújuló energiaforrásokkal kombinálva ráadásul tiszta, károsanyag-kibocsátás nélküli és különösen gazdaságos befektetés lehet egy-egy ilyen fűtőtest vagy rendszer.

Ebben a bejegyzésben megismerkedhetsz az elektromos konvektorral, mely a Te otthonodban is nagyszerű alternatíva lehet!

Elektromos konvektor vagy elektromos fűtőpanel?

Elektromos konvektor vagy elektromos fűtőpanel?

Talán hallottad már ezelőtt az „elektromos fűtőpanel” kifejezést, de nem voltál biztos benne, hogy pontosan mit értünk alatta.

A fűtőpanel rendszerint megegyezik az elektromos konvektorral: azt a fűtőegységet nevezzük így, ami a falra szerelhető, és fűtőszál vagy lamellák segítségével felmelegített levegőt keringet a szobában.

Nézzük meg kicsit alaposabban, hogyan is működik ez a berendezés!

Az elektromos konvektor működése

Míg az infrahőt alkalmazó rendszerek sugárzás útján adják át a testünknek a hőt, az elektromos konvektorok (gázzal működő rokonaikhoz hasonlóan) hőáramlással, más néven konvekcióval érik el ugyanezt.

A természetes hőáramlásnak köszönhetően képesek arra, hogy ventilátor nélkül keringetve, hatékonyan melegítsék fel a légteret.

Ezt egyszerűen és biztonságosan, a fajsúlykülönbség elvét kihasználva viszik véghez: a konvektor alján bejut a hideg levegő, amelyet aztán a belső fűtőegység felmelegít, a hőmérséklet-különbség hatására pedig ez a levegő beáramlik a helyiségbe.

Szintén ez a fizikai törvény az oka annak, hogy az elektromos konvektor (más fűtőegységekhez hasonlóan) felülről lefelé melegíti fel otthonunkat, szemben a padlófűtéssel, amely ezt éppen fordított irányban teszi.

Megéri-e elektromos konvektorra váltani?

Megéri-e elektromos konvektorra váltani?

Az elektromos konvektor egyik nagy előnye, hogy rendkívül biztonságos: nem kell tartani szén-dioxid mérgezéstől vagy más rejtett veszélyektől, hiszen gáz és égéstermékek nélkül végzi a fűtési folyamatot.

A modern fűtőtestek ráadásul nemcsak jól néznek ki, hanem egyszerű működésüknek köszönhetően megbízhatóak is – így egyrészt nem kell attól tartanunk, hogy könnyen meghibásodnának, másrészt pedig a 100%-os hatásfok miatt biztosak lehetünk abban, hogy mindig csak annyit fogunk fizetni a fűtésért, amennyi áramot felhasználunk.

Fűtésrendszerünk kiválasztásakor az is komoly érv lehet az elektromos konvektor mellett, hogy a kiépítési költsége jóval alacsonyabb, mint a gáztüzelésű rendszereké, és engedélyeztetni sem kell.

Fontos azonban megjegyezni azt is, hogy ezzel szemben az elektromos fűtés üzemeltetése igencsak drága lehet: a gázhoz képest az áramért akár 2,5-szer is többet fizethetünk 1 kWh-ra lebontva.

Éppen ezért át kell gondolnunk, hogy melyik fűtésrendszer éri meg jobban a mi esetünkben.

Kis lakás vagy nagy lakás?

Kis lakás vagy nagy lakás?

Amennyiben egy kisebb lakásba, egy nagyobb lakásnak csupán 1-2 szobájába, esetleg időszakosan használt nyaralóba vagy egyéb épületbe szeretnénk elektromos konvektort szerelni, úgy ez jó ötlet lehet, hiszen a gázfűtés kiépítése sokkal költségesebb, és így nem biztos, hogy megtérülne a beruházás.

Gondolhatunk itt olyan esetekre is, mint például egy műhely, egy nyári konyha, illetve bármely olyan melléképület vagy eddig fűtetlen szoba felfűtése, amelynek nem túl nagy az energiafogyasztása, és ahol túl körülményes lenne gáztüzelésű rendszert bevezetni.

Nagyobb lakás esetén azonban érdemes figyelembe venni azt, hogy hiába spórolunk eleinte a beszerelési költségen, később a magas rezsiköltség miatt ez nem feltétlenül lesz kifizetődő.

Van azonban egy módszer, amellyel hosszabb távon gyakorlatilag ingyenessé tehetjük az otthonunk fűtését, bármekkora legyen is annak energiaigénye, erre pedig mindjárt rá is térünk.

Elektromos konvektor napelem rendszerrel: a legjobb párosítás

Elektromos konvektor napelem rendszerrel: a legjobb párosítás

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy 100%-osan tiszta, környezetkímélő megoldásként tekintenek az elektromos fűtésre.

Ez azonban sajnos a legtöbb esetben nem igaz, hiszen annak ellenére, hogy az otthonunkban nem érzékeljük a káros hatásokat, az áramot ugyanúgy elő kell állítani valahol, ez pedig általában nem megújuló forrásokat alkalmazó erőművekben történik.

Tökéletes megoldás lehet azonban egy napelem rendszer telepítése az otthonunkban, már csak a környezetvédelmi szempontokat nézve is: ilyen esetben ugyanis saját magunknak termeljük meg az energiát a napfény felhasználásával, teljesen tiszta és valóban környezetbarát módon.

A kezdeti költségek megtérülése után pedig a napelemek nem hagyják abba a munkát, így néhány év elteltével eljuthatsz odáig, hogy lényegében ingyen termeled magadnak az áramot, beleértve a fűtést is.

Ezzel a módszerrel az egyébként költségesnek számító elektromos fűtés egy csapásra a legolcsóbbá válik – nem véletlen tehát, hogy egyre többen ruháznak be saját napelem rendszerre.

Erre vigyázz, ha elektromos konvektort szeretnél

Bár az elektromos konvektor egy praktikus és egyszerű berendezés, mégis vannak bizonyos szempontok, amikre oda kell figyelni annak érdekében, hogy maximálisan ki tudjuk használni az előnyeit.

Fontos például az, hogy ne egy elavult fűtőtestet válasszunk otthonunkba, még ha nagyon kedvező áron juthatnánk is hozzá.

A régebbi, fűtőszálas modellek ugyanis égethetik a port, ezáltal kellemetlen szagot okozva a lakásban, szemben a modernebb darabokkal, melyek tervezésekor már odafigyelnek ennek a megelőzésére.

Továbbá, ha azt szeretnénk, hogy a készülék hosszú éveken át kiszolgálja háztartásunkat, akkor arra is ügyeljünk, hogy egy minőségi, megbízható terméket válasszunk, ne pedig a legolcsóbb opciót.

Érdemes előre megbizonyosodni arról is, hogy a lakásunk energetikai besorolása a DD osztály felett van-e, ugyanis ellenkező esetben nem ajánlott a teljes átállás elektromos fűtésre (egy-egy szobában viszont még így is jó megoldás lehet).

Válts Te is elektromos konvektorra!

A fentebb leírt szempontok alapján úgy gondolod, hogy a Te otthonodban is kifizetődő megoldás lehet egy (vagy akár több) elektromos konvektor beszerelése?

Ha szeretnéd, hogy egy precíz, biztonságos, viszonylag olcsón beüzemelhető (megújuló energiaforrással pedig szinte ingyen fenntartható) berendezés adja az otthonod melegét, ne várj tovább!

Töltsd ki a weboldalunkon található adatlapot még ma, és a területileg illetékes kivitelező partnerünk felveszi Veled a kapcsolatot!

ÁrajánlatkérésAz adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Kérj Visszahívást!


Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.

Elektromos fűtőszőnyeg

Felújítanád a fűtésrendszert, azonban nem tudod, mi lenne a legalkalmasabb? Az elektromos fűtőszőnyeg remek választás lehet, mellyel jól jár a pénztárcád, a környezet, és az egészséged is.

Elektromos fűtőszőnyeg

Elektromos vízmelegítő

A technológia fejlődésének köszönhetően egyre korszerűbb módszerek léteznek a meleg víz előállítására. Jó példa erre az elektromos vízmelegítő – ismerkedj meg vele közelebbről!

Elektromos vízmelegítő

Elektromos konvektor

Szeretnél egy kiszámítható, hatékony és biztonságos fűtőberendezést az otthonodba? Bemutatjuk, miért lehet jó választás az elektromos konvektor, és mire kell figyelni a vásárlás előtt!

Elektromos konvektor

Elektromos bojler

Gondolkozol azon, hogy elektromos bojlerrel biztosítsd a háztartásod melegvíz fogyasztását? Szeretnéd tudni, hogy mi alapján válaszd ki a megfelelő bojlert? Mi választ adunk a kérdéseidre!

Elektromos bojler

Az elektromos törölközőszárító radiátor előnyei

A fürdőszoba fűtése néha kihívás, pláne, ha eredetileg nem terveztek oda fűtőtestet, és nagy átalakítással járna annak beszerelése. Ilyenkor tökéletes megoldás az elektromos törölközőszárító!

Az elektromos törölközőszárító radiátor előnyei

Elektromos hősugárzó

Szeretnél elektromos fűtésrendszerre váltani, de nem tudod, hogy a rengeteg típus közül melyiket válaszd? Ismerd meg az elektromos hősugárzók fajtáit, hogy a legjobb döntést hozhasd!

Elektromos hősugárzó

Elektromos padlófűtés

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az elektromos padlófűtés az egyik legjobb módszer otthonunk melegítésére. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni érdemes róla!

Elektromos padlófűtés

Elektromos fűtőtest

Új fűtésrendszer kialakítására készülsz? Vagy szeretnéd korszerűsíteni, lecserélni a régit, de nem tudod melyik típust válaszd? Segítünk! Tudj meg többet az elektromos fűtőtestekről!

Elektromos fűtőtest

Elektromos törülközőszárító

Meguntad, hogy a törülköződ sosem szárad meg a következő fürdésig, és állandóan nyirkos? Egy elektromos törülközőszárító beszerzésével búcsút mondhatsz ennek a kellemetlen élménynek!

Elektromos törülközőszárító

Elektromos radiátorok: megéri ebben gondolkozni?

Elektromos fűtésben gondolkozol? Remek megoldás lehet erre az elektromos radiátor. Cikkünket elolvasva megtudod, milyen előnyökkel jár, ha ezt a fűtőtestet választod!

Elektromos radiátorok: megéri ebben gondolkozni?

Egy modern megoldás a fűtésre: elektromos kazán

Szeretnéd egy gazdaságos és kényelmes fűtésrendszerrel biztosítani a kellemes hőmérsékletet a hideg téli napokra? Ismerd meg korszerű fűtés technológiával rendelkező elektromos kazánt!

Egy modern megoldás a fűtésre: elektromos kazán

Elektromos kandalló – komfort korom nélkül

Téged is megnyugtatnak a kandalló lobogó lángjai? Viszont nem szeretnél a kosszal, a füsttel, a tűzifával és a többi kényelmetlenséggel foglalkozni? Az elektromos kandallót akkor Neked találták ki!

Elektromos kandalló – komfort korom nélkül

Elektromos fűtőpanel: miért érdemes ezt választanod?

Az elektromos fűtés mára sokkal gazdaságosabb, mint fosszilis társai, ráadásul környezetkímélő megoldás is. Olvasd el, milyen esetben éri meg elektromos fűtőpanelt alkalmaznod otthonodban!

Elektromos fűtőpanel: miért érdemes ezt választanod?